Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapachniało świętami

GM
W Andrychowie zorganizowano Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny". Była to już szósta edycji imprezy organizowanej przez andrychowskie Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich.

Powiatowy Przegląd potraw Regionalnych w Andrychowie

Na pewno nie wszyscy wiedzą, że w wielkanocnym koszyku powinno znaleźć się siedem potraw. - Jest to oczywiście baranek, jajko, chleb, wędliny, sól, chrzan iciasto. Taki dobór nie jest przypadkowy. Każda ztych potraw ma bowiem swoją symbolikę - mówi Czesława Wojewodzic, szefowa Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich.
Cała sala Miejskiego Domu Kultury została zastawiona świątecznymi potrawami, przygotowanymi przez ponad 20 KGW z powiatu wadowickiego. Jurorzy oceniali estetykę stołów wielkanocnych, dobór potraw oraz ich walory smakowe. Ostatecznie największe wrażenie na oceniających zrobiła zawartość stołu przygotowanego przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Targanic Dolnych. Znalazł się na nim m. in. mazurek, żurek po krakowsku, jajka pieczone w panierce, pieczeń nadziewana jajkami czy kura wielkanocna.
Wybrano także najładniejszą palmę. Wygrały palmy przygotowane przez KGW z Roczynach i Zagórniku. Z kolei w kategorii "najsmaczniejsza nalewka" największe wrażenie zrobił trunek zaprezentowany przez kobiety z KGW z Sosnowic.
(GM)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski