Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zatruci grzybami

Redakcja
Grzyby, choć chętnie przez nas spożywane, nie mają wysokiej wartości odżywczej, zawierają mało węglowodanów, tłuszczów czy białek. Wiele gatunków zawiera groźne toksyny, których dostanie się do organizmu może spowodować nawet zgon.

(PAP)

 W tym roku w Polsce grzybami zatruły się już 184 osoby, tj. prawie pięciokrotnie więcej niż rok temu w tym samych okresie (od stycznia do końca sierpnia) - podał Państwowy Zakład Higieny.
 Grzyby są ponadto ciężkostrawne, długo zalegają w przewodzie pokarmowym, co może wywołać nieżyt żołądka i jelit. Z tego powodu nie są zalecane dzieciom i osobom starszym. Gatunki trujące mogą trwale uszkodzić wątrobę, nerki, trzustkę, tkankę mózgową i mięsień sercowy. Wiele odmian powoduje zaburzenia psychoneurologiczne, czyli kłopoty z widzeniem, słyszeniem czy zawroty głowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski