Zatruci grzybami

Redakcja
Grzyby, choć chętnie przez nas spożywane, nie mają wysokiej wartości odżywczej, zawierają mało węglowodanów, tłuszczów czy białek. Wiele gatunków zawiera groźne toksyny, których dostanie się do organizmu może spowodować nawet zgon.

(PAP)

 W tym roku w Polsce grzybami zatruły się już 184 osoby, tj. prawie pięciokrotnie więcej niż rok temu w tym samych okresie (od stycznia do końca sierpnia) - podał Państwowy Zakład Higieny.
 Grzyby są ponadto ciężkostrawne, długo zalegają w przewodzie pokarmowym, co może wywołać nieżyt żołądka i jelit. Z tego powodu nie są zalecane dzieciom i osobom starszym. Gatunki trujące mogą trwale uszkodzić wątrobę, nerki, trzustkę, tkankę mózgową i mięsień sercowy. Wiele odmian powoduje zaburzenia psychoneurologiczne, czyli kłopoty z widzeniem, słyszeniem czy zawroty głowy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie