Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Policja poszukuje kobiety, która próbowała okraść 77-latka. Nagrały ją kamery

Policja poszukuje kobiety, która próbowała okraść 77-latka. Nagrały ją kamery

W jakim składzie Lechia zagra z Polonią? Zagrają Żelizko i Piła?

W jakim składzie Lechia zagra z Polonią? Zagrają Żelizko i Piła?

Polecamy

Marek Ziętara: Cracovia musi wrócić do korzeni

Marek Ziętara: Cracovia musi wrócić do korzeni

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Finał robót na krakowskich Rybitwach. Autobusy wracają na stałe trasy

Finał robót na krakowskich Rybitwach. Autobusy wracają na stałe trasy