Bezpieczeństwo
* Zatrucie pokarmowe zdarza się bardzo często, szczególnie na wakacjach za granicą i podczas upałów (wysokie temperatury powodują szybsze mnożenie się bakterii). * Zwykle trwa od 1 do 3 dni, ale może przedłużyć się nawet do tygodnia (to zależy od rodzaju bakterii i infekcji, a także ogólnego stanu zdrowia). * Przyczyną zatrucia jest głównie spożywanie pokarmów, które nie zostały prawidłowo przygotowane (surowe mięso, niepasteryzowane mleko, nieprzegotowana woda, surowe jajka). Łatwo można też skazić jedzenie przez nieumyte ręce, brudne warzywa i owoce itp. * Często zatrucie jest spowodowane np. stresem, oziębieniem lub przegrzaniem organizmu spożywanie zimnego lub gorącego pokarmu), rzadziej przez czynniki chemiczne (leki, toksyny) i alergiczne (alergeny pokarmowe). * Najczęstsze objawy to bóle brzucha, wymioty, biegunka, czasami pojawia się też gorączka, dreszcze, odwodnienie, bóle mięśniowe, wyczerpanie. * W czasie zatrucia należy dużo odpoczywać w pozycji leżącej. * Bardzo łatwo o odwodnienie organizmu, dlatego trzeba pić dużo, ale w małych porcjach (najlepiej wodę i mocną czarną herbatę, unikać natomiast kawy, napojów gazowanych oraz ziółek). * Można zażyć leki przeciwwymiotne (Aviomarin, Lokomotiv, Torecan) albo przeciw biegunce (węgiel, Smecta, Stoperan itp.). * Jeśli objawy zatrucia wystąpiły po spożyciu grzybów lub ryb albo utrzymują się dłużej niż tydzień, należy zgłosić się do lekarza! (JANO)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?