MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zatrucie pokarmowe

JANO
Jak sobie radzić z zatruciem pokarmowym i problemami żołądkowo-jelitowymi? - podpowiada JAKUB GROCHOWSKI, ratownik medyczny.

Bezpieczeństwo

* Zatrucie pokarmowe zdarza się bardzo często, szczególnie na wakacjach za granicą i podczas upałów (wysokie temperatury powodują szybsze mnożenie się bakterii). * Zwykle trwa od 1 do 3 dni, ale może przedłużyć się nawet do tygodnia (to zależy od rodzaju bakterii i infekcji, a także ogólnego stanu zdrowia). * Przyczyną zatrucia jest głównie spożywanie pokarmów, które nie zostały prawidłowo przygotowane (surowe mięso, niepasteryzowane mleko, nieprzegotowana woda, surowe jajka). Łatwo można też skazić jedzenie przez nieumyte ręce, brudne warzywa i owoce itp. * Często zatrucie jest spowodowane np. stresem, oziębieniem lub przegrzaniem organizmu spożywanie zimnego lub gorącego pokarmu), rzadziej przez czynniki chemiczne (leki, toksyny) i alergiczne (alergeny pokarmowe). * Najczęstsze objawy to bóle brzucha, wymioty, biegunka, czasami pojawia się też gorączka, dreszcze, odwodnienie, bóle mięśniowe, wyczerpanie. * W czasie zatrucia należy dużo odpoczywać w pozycji leżącej. * Bardzo łatwo o odwodnienie organizmu, dlatego trzeba pić dużo, ale w małych porcjach (najlepiej wodę i mocną czarną herbatę, unikać natomiast kawy, napojów gazowanych oraz ziółek). * Można zażyć leki przeciwwymiotne (Aviomarin, Lokomotiv, Torecan) albo przeciw biegunce (węgiel, Smecta, Stoperan itp.). * Jeśli objawy zatrucia wystąpiły po spożyciu grzybów lub ryb albo utrzymują się dłużej niż tydzień, należy zgłosić się do lekarza! (JANO)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski