Zadanie ułatwiają im odbywające się w Lanckoronie co dwa tygodnie targi pod hasłem "Afrodyzjaki od rolnika". To prezentacja, małych lokalnych gospodarstw. Ich właściciele z naturalnych składników tworzą nietuzinkowe produkty spożywcze.
- Sprzedaję między innymi sakiewki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z brokułów, ziemniaków i pokrzywy oraz paszteciki ze szpinakiem - mówi Maria Rusin z gminy Mucharz. Dodaje, że produkty powstały w inkubatorze kuchennym w Świnnej Porębie.
Doskonale wyposażoną kuchnię uruchomiło tam stowarzyszenie "Gościniec 4 Żywiołów". Przy jej urządzaniu skorzystano ze środków szwajcarsko-polskiego programu współpracy.
Kobiety wypiekają tam nie tylko wspomniane paszteciki, ale także ciasta i chleb. Z kuchni korzystają członkinie stowarzyszenia mieszkające nieraz w odległych miejscowościach.
- Zabieramy potrzebne składniki do samochodu i jedziemy. Dla nas liczy się każda złotówka, którą można zarobić na targach - mówi Janina Woźniak z Jastrzębi w gminie Lanckorona. Większość potrzebnych do produkcji składników rośnie koło jej domu.
- Jedzenie jest przepyszne. Mogłoby być tylko trochę tańsze - mówi Jurek Rasta z Krakowa. Kolejne targi odbędą się 21-22 czerwca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?