Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe desery na zimową porę – 5 propozycji Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr nie tylko dla dzieci [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na zdrowy deser? Zobaczcie przepisy Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr, dietetyczki klinicznej i psychodietetyczki na pyszne, zdrowe słodkości. Na zdjęciu racuchy z owocami.
Macie ochotę na zdrowy deser? Zobaczcie przepisy Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr, dietetyczki klinicznej i psychodietetyczki na pyszne, zdrowe słodkości. Na zdjęciu racuchy z owocami.
Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny. Co powiecie na gruszkowy budyń, miodowe marchewki, odżywczy koktajl, galaretki warzywno-owocowe czy w końcu pyszne racuchy? Pomysły na takie właśnie przekąski, z myślą o najmłodszych, przygotowała Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

Deser to kwintesencja przyjemności. Dobrze jednak, by był też źródłem zdrowia.
- Takim deserem z pewnością będzie przekąska na bazie owoców lub warzyw, bądź łącząca warzywa z owocami. Jedną z moich propozycji jest koktajl z liści szpinaku oraz jabłka i gruszki. Owoce te są dostępne również teraz, a to dla mnie ważne, ponieważ w kuchni najczęściej korzystam z produktów sezonowych. Jabłka wykorzystuję także w galaretkach warzywno-owocowych, w których składnikami są m.in. cukinia i burak. Inną opcją jest deser warzywny – na przykład marchewki z dodatkiem miodu i cynamonu, pyszne na ciepło, szczególnie gdy za oknem szaro i zimno. O tej porze roku nie zapominajmy też o mrożonkach – owoce w tej postaci będą doskonałym i niezwykle wartościowym dodatkiem do wielu potraw, w tym racuchów – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka.

Deser to nie tylko czekolada!

Warzywa, owoce oraz soki owocowe są naturalnym źródłem cukru, dlatego – po odpowiednim przygotowaniu – mogą swobodnie zastąpić tradycyjny deser.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że owoce, w porównaniu z warzywami, zawierają więcej naturalnych cukrów prostych, dlatego należy zachować odpowiednie proporcje i nieco bardziej kontrolować ich ilość w codziennej diecie dziecka (2-3 porcje owoców dziennie i minimum 5 porcji warzyw).

- To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim „słodyczom” nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób – podkreśla ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

DESERY AUTORSTWA KATARZYNY BŁAŻEJEWSKIEJ-STUHR:

BUDYŃ GRUSZKOWY [PRZEPIS]

Zdrowy budyń gruszkowy
Zdrowy budyń gruszkowy

Składniki:

  • 1⁄2 l napoju roślinnego
  • 2 gruszki
  • kilka kropli olejku waniliowego

Wykonanie
Gruszki myjemy, obieramy i gotujemy w napoju z dodatkiem olejku waniliowego. Gdy owoce będą miękkie, miksujemy całość, a następnie przekładamy gotowy budyń do salaterki i podajemy go udekorowanego owocami, np. czarną porzeczką.

MIODOWE MARCHEWKI [PRZEPIS]

Miodowe marchewki
Miodowe marchewki

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka płynnego miodu akacjowego lub lipowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Wykonanie
Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy pod kątem w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewki i podsmażamy ok. 7 min. Na koniec dodajemy miód i przyprawy. Mieszamy tak, aby miód
i przyprawy pokryły wszystkie marchewki. Podajemy ciepłe, chociaż na zimno też dobrze smakują.

KOKTAJL SIŁACZKI/SIŁACZA [PRZEPIS]

Koktajl siłaczki ze szpinakiem.
Koktajl siłaczki ze szpinakiem.

Składniki:

  • garść szpinaku
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • pół szklanki jagód lub borówek (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka wody

Wykonanie
Wszystkie składniki blendujemy lub wyciskamy. Voila – i koktajl gotowy :-)

TRZY GALARETKI WARZYWNO-OWOCOWE [PRZEPIS]

Galaretki warzywno-owocowe.
Galaretki warzywno-owocowe.

Składniki:

  • świeżo wyciśnięte soki warzywne
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1 szklanka wody

Wyciśnij sok nr 1:

  • pół kalafiora
  • 1 cukinia
  • 1 jabłko

Wyciśnij sok nr 2:

  • 1 burak
  • 1 jabłko

Wyciśnij sok nr 3:

  • 2 garści liści szpinaku
  • 1 jabłko

Wykonanie
Do garnuszka wlewamy szklankę wody i wsypujemy agar, mieszając doprowadzamy do wrzenia. 1⁄4 roztworu agaru wlewamy do pierwszego soku, mieszamy i natychmiast przelewamy do naczynia docelowego. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodajemy 1⁄4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku. Czynność powtarzamy do zrobienia wszystkich galaretek.
Galaretki z agaru mają płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną – tężeją. Najlepiej rozpuszczać je
w wodzie, zagotować i dolewać do świeżych soków, aby nie tracić ich wartości podczas podgrzewania soków.
Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Jej rybi zapach znika po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać można w sklepach z tzw. zdrową żywnością.

RACUCHY Z MALINAMI I BORÓWKAMI [PRZEPIS]

Racuchy z borówkami i malinami.
Racuchy z borówkami i malinami.

Składniki:

  • 2 jaja (najlepsze zerówki)
  • 180 g mąki
  • 150 g jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 szklanka owoców (maliny, borówki lub jagody – mogą być mrożone)
  • olej słonecznikowy

Wykonanie
Roztrzepujemy jajka z miodem i jogurtem, dodajemy przesianą mąkę z sodą, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy część owoców i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje ciasta na kształt placków. Gdy zetną się od spodu, przewracamy delikatnie na drugą stronę
i smażymy do zbrązowienia. Aby utrzymać efekt chrupkości, układamy racuchy na papierowym ręczniku. Podajemy
z masłem orzechowym i świeżymi owocami.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zdrowe desery na zimową porę – 5 propozycji Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr nie tylko dla dzieci [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski