Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe gotowanie na miodzie dla hospicjum

DD
Mariusz Tenerowicz z Sądeckiego Bartnika i znakomity kucharz, aktor Dariusz Gnatowski Fot. M. Miciński
Mariusz Tenerowicz z Sądeckiego Bartnika i znakomity kucharz, aktor Dariusz Gnatowski Fot. M. Miciński
W ramach propagowania zdrowego stylu życia w oberży Pod Czarnym Koniem odbyło się kolejne spotkanie z cyklu: "Gotuj z Darkiem Gnatowskim".

Mariusz Tenerowicz z Sądeckiego Bartnika i znakomity kucharz, aktor Dariusz Gnatowski Fot. M. Miciński

Tym razem tematem spotkania był miód i pożytki płynące ze spożywania tego słodkiego i zdrowego produktu pracowitych pszczół. Miód znajduje zastosowanie nie tylko w wypiekach, także w kuchni, uszlachetniając swym smakiem i aromatem całkiem zwyczajne potrawy. Udowodnił to Darek Gnatowski, gotując na oczach przybyłych gości pyszne... żeberka w sosie miodowym. Gotowa potrawa, podobnie jak albumy o pszczelarstwie i miodzie (których wydawcą jest Sądecki Bartnik, jeden ze współorganizatorów imprezy) poddane zostały licytacji na rzecz Hospicjum św. Łazarza w Nowej Hucie.

Przez cały wieczór popijano też przednie miody i smakowano różnorodne dania (z miodem i bez miodu), o co zadbali o kolejni współorganizatorzy wieczoru, laureaci Małopolskiego Festiwalu Smaku w kategorii Zdrowa Ekologiczna Żywność: firma Batczew z Morawczyny i Rolmat z Sułkowic. Na finał wniesiono wielki tort w kształcie ula (wypiek laureata godła "Teraz Polska", firmy Złoty Kłos z Dobczyc), a wolontariusze z nowohuckiego hospicjum przeprowadzili wśród gości kwestę.

(DD)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski