Zdrowe lody z rokitnikiem

Ewa TyrpaZaktualizowano 
Igor Witkowski i Wojciech Świerczek lubią lody tradycyjne
Igor Witkowski i Wojciech Świerczek lubią lody tradycyjne EWA TYRPA
Lato. Na patyku, w kubku, w pucharku o niezliczonej liczbie smaków, o różnych kształtach i kolorach. Lekarze zalecają jedzenie zimnych przysmaków nawet przez cały rok.

Cukiernie prześcigają się w tworzeniu nowych smaków i kolorów. Ale są też takie, które zachowują stare receptury i takie lody cieszą się największym powodzeniem. Jak zaznacza Zbigniew Stochalski, cukiernik z Wielkiej Wsi, naturalne składniki i higiena przy wytwarzaniu lodów to podstawa produkcji tych zimnych smakołyków.

W jego cukierni powstają lody tradycyjne, bez stabilizatorów i sztucznych barwników, których nie powinny jeść dzieci - Wykorzystujemy sezonowe owoce, na przykład truskawki, a nie gotowe pasty owocowe - mówi cukiernik, podkreślając, że w lodach bardzo ważna jest konsystencja. Jeśli wykonuje się je z pełnego mleka, a nie odtłuszczonego, czy prawdziwej śmietany, będą gęste, nie będą się szybko topić, jak lody zawierające sporą ilość wody.

Także zaznacza, aby rozmrożonych raz lodów ponownie nie wolno zamrażać. - Lody są wskazane, hartują gardło, jeśli są jedzone z umiarem. Picie ciągle ciepłych napojów rozleniwia gardło, ale też trzeba uważać z szybkim jedzeniem lodów, gdy ciało jest bardzo rozgrzane - inforomuje laryngolog Małgorzata Kaczmarczyk ze Skawiny.

Lekarze nie widzą też przeciwwskazań do podawania lodów dzieciom.- Rodzice często pytają czy ich pociechy mogą jeść lody. Oczywiście że mogą, a nawet powinny, ale trzeba zwrócić uwagę, by jadły je powoli, w odpowiedniej ilości i z pewnego źródła - podkreśla pediatra Andrzej Jaworek z Bębła (gm. Wielka Wieś). Nie określa wieku dzieci, od kiedy powinny zacząć jeść lodowe przysmaki, ale wiadomo, że rodzice nie powinni ich dawać noworodkom i niemowlakom.

Dzieciom mającym wrażliwe gardło powinno się podawać lody z dodatkami łagodzącym zimno, np. owocami czy śmietaną. - Od niedawna dajemy synkowi troszeczkę do polizania, żeby poznał smak lodów i przyzwyczajał gardło - mówią rodzice półtorarocznego Mikołaja, który na razie nie rozróżnia smaków, ale chętnie próbuje każdego. Jednak rodzice chłopca nie kupują lodów w nienaturalnych kolorach, jak turkusowy, bo nie wierzą, że mogą powstać na bazie naturalnych barwników.

Miłośnicy zimnych deserów najchętniej kupują lody tradycyjne, a więc waniliowe, śmietankowe, owocowe, bakaliowe, czekoladowe. Takie lubią też 12-letni Igor Witkowski i jego młodszy o rok kolega Wojciech Świerczek ze Skawiny. Czasem próbują nowych smaków; Igor ostatnio kupuje pistacjowe oraz miętowe, a Wojtek śmietankowe i czekoladowe.

Chętnie wybierają się po nie do kawiarni "Cztery pory roku", gdzie do wyboru jest około 30 rodzajów lodów. - Trudno się im oprzeć i nie spróbować każdego smaku - mówi pracująca tu Klaudia Luzar. - Najczęściej zamawiane są standardowe śmietankowe, nutella a w upały sorbety - mówi Adrian Sałapatek z letniej kawiarenki na skawińskim Rynku.

Natomiast w centrum Krze-szowic znane są na całą okolicę , ale także i w Krakowie dwie lodziarnie. "Melba", laureatka wielu lodowych konkursów, produkuje prawie 45 rodzajów lodów - wszystkich na bazie naturalnych składników, a mleko dostarczane jest z renomowanych mleczarni, m.in. ze Skały i Miechowa.

W tym roku przy współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie powstały zimne desery na bazie mleka z polskich czerwonych krów. - Lody z niego mają specyficzny smak i różnią się od innych lodów dużą zawartością laktozy - mówi Andrzej Mędrala, właściciel "Melby", gdzie oprócz lodów tradycyjnych, popularnością cieszą się niedawno powstałe maślan-kowe z wiśnią i borówkami.

Także w "Adze" w recepturach stosuje się tylko naturalne surowce. Ta lodziarnia też może pochwalić się kilkudziesięcioma smakami. Małgorzata Łuczyńska-Ziemba, twórczyni firmy i autorka lodowych receptur, corocznie uczestniczy w targach lodowych we Włoszech. Tam czerpie inspiracje do tworzenia nowych smaków. W tym sezonie stworzyła m.in. lody sernikowe i maślankowe, przekładane rokitnikiem.

- Smaki dostosowujemy do gustów klientów i pogody. W upalne dni wolą oni lżejsze sorbety na bazie owoców, a w chłodniejsze gęstsze lody - mówi właścicielka "Agi". Lody z tzw. produkcji przemysłowej można kupić we wszystkich sklepach spożywczych. Mają nawet rok przydatności do spożycia, a to oznacza, że tak całkiem naturalne nie są. Za to, jak twierdzą dietetycy - mniej jest w nich kalorii.

polecane: FLESZ: 10 matek, które zmieniły świat

Wideo

Materiał oryginalny: Zdrowe lody z rokitnikiem - Dziennik Polski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3