Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe przekąski na jesień. Garść orzechów zamiast ciastek, jarmuż zamiast chipsów

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe chipsy z jarmużu są jedną ze zdrowych przekąsek na jesień. Kliknij w obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami, aby zobaczyć inne przegryzki.
Domowe chipsy z jarmużu są jedną ze zdrowych przekąsek na jesień. Kliknij w obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami, aby zobaczyć inne przegryzki. 123rf.com/funandrejss
Gorące i długie, letnie dni za nami. Coraz chętniej zaszywamy się w domu z kubkiem gorącej herbaty, aby poczytać książkę lub obejrzeć maraton ulubionego serialu. Właśnie wtedy można poszukać zdrowych przekąsek, które zastąpią chipsy ze sklepu. Podpowiadamy, jakie przegryzki wyjdą nam na zdrowie i nie sprawią, że przytyjemy.

W skrócie

Jesienią i zimą poszukujemy przepisów na rozgrzewające i pożywne posiłki. Wiele z nich określanych jest zbiorczym terminem pochodzącym z języka angielskiego - comfort food, czyli jedzeniem na pocieszenie. Ten rodzaj posiłków najczęściej jest:

  • tłusty,
  • kremowy,
  • podawany na gorąco,
  • i ma w składzie chrupiący składnik.

Mogą być to uprażone orzechy, pestki z dyni lub domowe frytki z batatów. Warto też jeść pieczone warzywa korzeniowe lub ziemniaki, które są tanim przysmakiem na jesień. Zaskakującym przysmakiem na tę porę roku jest też popcorn z kaszy gryczanej, który przygotowuje się tak samo, jak kukurydziany oryginał.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przykładowe przekąski na jesień

Orzechy do przegryzania

Gdy szukamy szybkiej przegryzki podczas domowego seansu filmowego, lepiej omijać ciastka ze sklepu szerokim łukiem. Wiele z nich w składzie ma tłuszcz palmowy, cukier, w tym pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego i miodu. Dodatkowo wzbogacane są o sztuczne aromaty i dodatki smakowe. Zamiast tego polecamy sięgać po orzechy, które niesłusznie uważa się za zbyt kaloryczne.

„Orzechy pomimo swojej kaloryczności to nieocenione źródło wielu multiaktywnych biologicznie substancji prozdrowotnych. Są wartościowym źródłem białka (dostarczają go od 10 do 25 g/ 100 g), stąd też są dobrą alternatywą dla mięsa u osób stosujących dietę roślinną. Najwięcej białka zawierają migdały, orzeszki ziemne i pistacje. L-arginina zawarta w orzechach jest kluczowym składnikiem w syntezie tlenku azotu, który odpowiada za zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych i warunkuje prawidłowy przepływ krwi” – informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej w artykule „Orzechy – lek na otyłość?”.

NCEŻ podaje też, że Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC – The European Society of Cardiology) zaleca zjadanie około 30 g niesolonych orzechów dziennie, a Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration) podpowiada, aby każdy człowiek spożywał 42 g orzechów dziennie w celach prewencyjnych choroby serca.

Chipsy z jarmużu

Jarmuż korzystnie wpływa na organizm człowieka. Dowiedziono, że ma działanie przeciwwirusowe i ograniczające stany zapalne. Jest znakomitym źródłem:

  • żelaza,
  • kwasu foliowego,
  • magnezu,
  • witaminy K.

Z jarmużu można wykonać chipsy, które będą świetną alternatywą wobec skąpanych w tłuszczu kawałków ziemniaka. W ten sposób zostaje wypełniona potrzeba chrupania. Warto wiedzieć, że jarmuż jest już od lat wykorzystywany w polskiej kuchni. Jarmuż z kasztanami był polecany np. przez Marię Ochorowicz-Monatową w „Uniwersalnej książce kucharskiej”.

Przepis na chipsy z jarmużu

(Porcja dla 1-2 osób. Czas przygotowania: 10 minut)

Składniki:

  • 200 g liści jarmużu,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • Do smaku: sól i czarny pieprz.

Przygotowanie:

  • Liście jarmużu należy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Kolejnym krokiem jest wrzucenie liści do miski i wymieszanie ich dokładnie z olejem i przyprawami.
  • Następnie liście jarmużu należy ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia obok siebie.
  • Liście jarmużu należy piec przez około 3 minuty w temperaturze 160° Celsjusza.
  • Chipsy z jarmużu są gotowe do podania.

Pieczona ciecierzyca – przepis na zdrową przekąskę

Szukając zdrowej i chrupiącej przegryzki warto przygotować pieczoną ciecierzycę. Popularna roślina strączkowa jest bogatym źródłem białka, tak potrzebnego do wytwarzania energii i utrzymania ciepła w organizmie.

(Porcja dla 2-4 osób, Czas przygotowania: 15 minut)

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki lub ze słoika po odsączeniu,
  • 2 łyżki oleju,
  • ulubione przyprawy np.: czarny pieprz, słodka papryka, papryka wędzona, curry, kurkuma, cynamon, kumin (kmin rzymski).

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę z puszki lub ze słoika należy odcedzić od płynu, tzw. aquafaby. Sam płyn przyda się na później, np. do zrobienia wegańskiego majonezu albo bezy.
  • Następnie ciecierzycę obtaczamy w oleju z przyprawami.
  • Rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170° Celsjusza.
  • Całość pieczemy przez około 10 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca.

Mamy nadzieję, że te przepisy zainspirują was do przygotowania zdrowszych przekąsek na jesienne wieczory.

Zobacz w galerii przykłady przekąsek na jesień

Domowe chipsy z jarmużu są jedną ze zdrowych przekąsek na jesień. Kliknij w obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami, aby zobaczyć inne przegryzki.

Zdrowe przekąski na jesień. Garść orzechów zamiast ciastek, ...

Źródło:

Dodaj firmę Autopromocja

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zdrowe przekąski na jesień. Garść orzechów zamiast ciastek, jarmuż zamiast chipsów - Strona Kuchni

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski