Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie na talerzu

(DD)
Sztucznie hodowane nowalijki kumulują duże ilości nawozów
Sztucznie hodowane nowalijki kumulują duże ilości nawozów 123RF
Sezon na nowalijki

Wiosną trudno oprzeć się nowalijkom. Kupujemy je z nadzieją, że uzupełnimy wyeksploatowane zimą zapasy witamin i minerałów. Ale czy nowalijki są takie zdrowe? Na pewno nie są tak wartościowym źródłem witamin jak warzywa sezonowe, dojrzewające na słońcu.

Nowalijki, które kupujemy na targu czy w sklepie, nie rosną w naturalnych warunkach. Aby wyhodować młode, dorodne warzywa, stwarza się im sztuczne warunki wzrostu. Uprawy prowadzone są w szklarniach lub tunelach pokrytych folią. Sztuczne oświetlenie zastępuje słońce, rośliny odżywia się nawozami witaminowo-mineralnymi i nawadnia się wedle potrzeby. Sztuczna wegetacja prowadzi do zmniejszenia ilości składników mineralnych w roślinach.

Młode warzywa są nieodporne i łatwo chłoną szkodliwe dla zdrowia substancje. A niektórzy producenci, aby podnieść wydajność i osiągnąć wysokie zyski, korzystają z nadmiernych ilości chemii.

Gdy producent "podsypie" zbyt duże ilości nawozu, roślina nie zawsze zdąży przekształcić azotany w białko roślinne. Wówczas w naszym organizmie dochodzi do reakcji w przewodzie pokarmowym (z aminami), a w konsekwencji powstają szkodliwe nitrozoaminy. W celu przyspieszenia wzrostu nowalijek stosowane są sztuczne nawozy fosforanowe, a ochronę przed chorobami i szkodnikami gwarantują pestycydy i herbicydy. Warto wiedzieć, że nadmiernie nawożone młode warzywa szybko więdną.

Najbezpieczniej jest kupować nowalijki ze znanego źródła (niestety, trudno o takie) i odpowiednio z nimi postępować. Zaczynamy od mycia pod strumieniem bieżącej wody. Nowalijek nie należy spożywać ze skórką. Marchewkę (i inne warzywa korzeniowe) trzeba grubo oskrobać, podobnie jak młode ziemniaki. Sałata silnie chłonie toksyny, trzeba więc odrzucić wierzchnie liście.

Z pewnym marginesem odcinamy też liście i korzonki rzodkiewek. Gruba skóra ogórka prawie nie przepuszcza toksyn, mniej chemii wchłaniają również m.in. pomidory. Osoba dorosła, zdrowa, może codziennie spożywać niewielkie porcje nowalijek. Dla osób starszych i dzieci bezpieczniejsze będą mrożonki lub nowalijki z własnej doniczki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski