Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie na talerzu

(DD)
Szparagi to istna bomba witamin i składników mineralnych
Szparagi to istna bomba witamin i składników mineralnych 123RF
Szparagowy sezon. Szparagi były ulubionym przysmakiem faraonów w starożytnym Egipcie i cesarzy w starożytnym Rzymie. Uważano, że wzmagają miłosny zapał, przypisywano im leczniczy wpływ na wątrobę, nerki, bolące zęby, podagrę i kaszel (Chińczycy do dziś preparatami ze szparagów leczą tę dolegliwość).

Zajadali się szparagami włoscy arystokraci i król Francji Ludwik XIV. Do Polski warzywo dotarło dopiero w XVIII w. i od razu zyskało popularność wśród wyższych sfer. Chociaż dziś szparagi dostępne są cały rok, prawdziwi smakosze bardziej od sprowadzanych z odległych krajów cenią sobie te wyhodowane w Polsce.

Właśnie w maju i czerwcu mamy ich pod dostatkiem. Wykorzystajmy sezon na szparagi z korzyścią dla zdrowia. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, selen i żelazo; w zielonych szparagach dodatkowo znajduje się witamina A. Działają bakteriobójczo, a spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca.

Regulują układ trawienny, pobudzają pracę nerek i... odchudzają. Są niskokaloryczne - mają tylko 18 kcal w 100 g (trzeba tylko uważać z kalorycznymi dodatkami), a przy tym pożywne - zawierają sporo białka. Na rynku są białe i zielone szparagi. To jeden gatunek, różna barwa wynika ze sposobu uprawy - zielone wyrastają nad grunt, a białe rosną przysypane ziemią. U nas najpopularniejsze są szparagi gotowane, polane masłem i tartą bułką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski