Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie na talerzu

(DD)
Wartościowe białko znajdziemy w warzywach strączkowych
Wartościowe białko znajdziemy w warzywach strączkowych Wikipedia
Białko - paliwo życia

Białka należą do najważniejszych związków organicznych, potrzebnych żywemu organizmowi. Są podstawowym składnikiem: krwi, limfy, hormonów, enzymów, ciał odpornościowych, mleka kobiet karmiących.

Biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi, utrzymują właściwy odczyn płynów ustrojowych, treści przewodu pokarmowego, są nośnikami niektórych witamin i składników mineralnych. Niedobór białek w diecie hamuje wzrost i rozwój organizmu, odnowę tkanek, odporność na choroby, gojenie się ran. Niedożywienie białkowe szczególnie niebezpieczne jest dla dzieci i kobiet w ciąży.

W życiu płodowym i u niemowląt niedobór białka hamuje rozwój fizyczny i psychiczny, zwiększa podatność na choroby. Ale nadmiar białka też nie jest wskazany. Nie zużyte do celów budulcowych ulega spalaniu, dając energię, a azot, który z tego białka powstaje musi być wydalony z organizmu przez nerki w postaci mocznika.

Związek ten syntetyzowany jest w wątrobie - nadmiar białka w diecie obciąża więc wątrobę i nerki. Podstawową cegiełką, z której składają się białka, są aminokwasy - jakość białka znajdującego się w pożywieniu zależy właśnie od ich liczby.

Im więcej jest aminokwasów budujących białko, tym lepiej. Nasz organizm nie umie magazynować większych ilości białka, dlatego konieczne jest jego codzienne uzupełnianie. Niektóre aminokwasy ustrój potrafi syntetyzować, jednak część aminokwasów musi być codziennie podana wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie daje rady ich stworzyć, a są konieczne do życia (dlatego nazwano je niezbędnymi - egzogennymi).

Białka pełnowartościowe zawierające te niezbędne aminokwasy znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego: w jajach (białko jaja kurzego ma wzorcowy skład aminokwasów), mleku, przetworach mlecznych, rybach i mięsie.

Białka roślinne, występujące w produktach zbożowych i w ziemniakach, to białka niepełnowartościowe, gdyż charakteryzują się niskim poziomem jednego lub kilku aminokwasów egzogennych. Najbardziej wartościowe białko mają białka pochodzące z roślin strączkowych - fasoli, grochu, bobu, soi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski