Dostarczają błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i chroni przed nowotworami jelita grubego. Produkty węglowodanowe są też źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Węglowodany zawarte są roślinach zbożowych oraz w warzywach i owocach.
W skład produktów spożywczych wchodzą w postaci: cukrów prostych - najważniejsze to glukoza i fruktoza (głównie w owocach i miodzie); dwucukrów - sacharoza (cukier buraczany), laktoza (cukier mleczny), maltoza (cukier słodowy) oraz wielocukrów - węglowodanów złożonych: skrobi, glikogenu, celulozy.
Przy wyborze produktów węglowodanowych należy kierować się zasadą: im mniej są przetworzone, tym lepiej dla zdrowia. Pieczywo kupujmy ciemne, z mąk pełnoziarnistych, z dodatkiem przypraw i ziół. Cenne są kasze: gryczana, jęczmienna, jaglana, płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane.
Polecany jest ryż, ale nie ten biały, tylko brązowy pełnoziarnisty. Węglowodany spożywane w nadmiarze, szczególnie sacharoza (cukier, słodycze) przekształcają się w tłuszcze (triglicerydy) i w tej postaci odkładają się w organizmie prowadząc do otyłości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?