Nazywana jest witaminą wzrostową lub przeciwinfekcyjną. To od niej zależy prawidłowy wzrost oraz budowa mocnych kości i zębów u dzieci. Jest konieczna do prawidłowego widzenia, pomaga utrzymać w zdrowiu skórę oraz błony śluzowe jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, dróg moczowych i przewodu pokarmowego.
W naturze występuje w dwóch formach: retinolu i karotenoidów, zwanych prowitaminą A. Retinol i różne jego chemiczne formy występują w produktach zwierzęcych. Karotenoidy, z których najważniejszy to beta-karoten, ponieważ z niego organizm najłatwiej tworzy retinol, występują wyłącznie w roślinach. Spośród pokarmów pochodzenia zwierzęcego najwięcej witaminy A dostarczają organizmowi: wątroba wieprzowa, wołowa, węgorz, ryby morskie, tran, żółtko jaja i masło.
Natomiast z pokarmów roślinnych: marchew, szpinak, koper włoski, jarmuż, dynia, groszek zielony, sałata, boćwina, szczaw, morele oraz oleje roślinne. Ponieważ witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, jego dodatek do warzyw jest niezbędny, aby organizm mógł ją przyswoić.
Objawy niedoboru to: zahamowanie wzrostu, kruche, wolno rosnące paznokcie, suche i łamliwe włosy, suchość skóry, wysypka, brak apetytu, częste infekcje, złe widzenie i kurza ślepota. Nadmiar może być przyczyną: bólu głowy, nudności, biegunki, wypadania włosów, suchości i świądu skóry, odwapnienia kości, zaburzenia pracy nerek. Duże dawki witaminy A w ciąży mogą spowodować u dziecka wady wrodzone.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?