Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie na talerzu

(DD)
Peklowane przetwory mięsne jedzmy na co dzień z umiarem
Peklowane przetwory mięsne jedzmy na co dzień z umiarem 123RF
Białko - siła i witalność

Białka należą do najważniejszych związków organicznych potrzebnych organizmowi. Można je znaleźć niemal w każdej części ustroju człowieka, w organizmach zwierząt, roślin, a nawet wirusów. Podstawową cegiełką, z której się składają, są aminokwasy - jakość białka znajdującego się w pożywieniu zależy od ich liczby.

Im więcej jest aminokwasów budujących białko zawarte w danym pokarmie, tym lepiej. Nasz organizm nie umie magazynować większych ilości białka, toteż zapotrzebowanie na nie powinno być codziennie zaspokajane. Niektóre aminokwasy ustrój potrafi sam syntetyzować - nazywamy je endogennymi. Jednak u dzieci 10, a u dorosłych 8 aminokwasów musi być codziennie podane z pożywieniem, ponieważ organizm nie daje rady ich stworzyć, a są konieczne do życia - nazwano je egzogennymi.

Białka są podstawowym składnikiem: krwi, limfy, hormonów, enzymów, ciał odpornościowych, mleka kobiet karmiących. Biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi, utrzymują właściwy odczyn płynów ustrojowych, treści przewodu pokarmowego, są nośnikami niektórych witamin i składników mineralnych. Niedobór białek hamuje wzrost i rozwój organizmu, odnowę tkanek, odporność na choroby, gojenie się ran.

Niedożywienie białkowe niebezpieczne jest dla dzieci i kobiet w ciąży. W życiu płodowym i u niemowląt niedobór białka hamuje rozwój fizyczny i psychiczny, zwiększa podatność na choroby. Ale nadmiar białka też nie jest wskazany. Nie zużyte do celów budulcowych ulega spalaniu, dając energię, a azot, który z tego białka powstaje, musi być wydalony przez nerki w postaci mocznika.

Związek ten syntetyzowany jest w wątrobie - nadmiar białka w diecie obciąża więc wątrobę i nerki. Białka pełnowartościowe, zawierające niezbędne aminokwasy, znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego: w jajach (białko jaja kurzego ma wzorcowy skład aminokwasów), mleku, przetworach mlecznych, rybach i mięsie.

Białka roślinne (zboże, ziemniaki) to białka niepełnowartościowe, gdyż charakteryzują się niskim poziomem jednego lub kilku aminokwasów egzogennych. Najlepszy skład aminokwasowy mają białka roślin strączkowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski