Gluten to mieszanka białek gluteniny i gliadyny, które występują w niektórych ziarnach zbóż, np. w pszenicy, życie, orkiszu i jęczmieniu. Gluten jest niebezpieczny dla osób chorujących na celiakię oraz niekiedy na inne choroby z autoagresji. Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym uwarunkowana genetycznie, polegająca na nieprawidłowej reakcji organizmu na gluten, w wyniku której uszkodzeniu ulegają, a następnie zamierają, kosmki jelitowe.
Dochodzi wówczas do upośledzenia wchłaniania składników odżywczych, czego wynikiem są niedobory żywieniowe, co z kolei rzutuje na rozchwianie homeostazy organizmu. Alergia na gluten, to również zaburzenie związane z układem immunologicznym. Objawy mogą mieć charakter nagły (wymioty, biegunki, pokrzywka, atopia, skurcze oskrzeli, wstrząs anafilaktyczny) oraz późny (zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, zaostrzenie zmian atopowych).
W przypadku zdiagnozowania celiakii, alergii na gluten lub choroby autoimmunologicznej, w której wskazana jest jego eliminacja, konieczna jest zmiana diety. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: komosa ryżowa, kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, sago, sorgo, orzechy, a także soczewica, fasola, ciecierzyca, ryby, mięso, owoce i warzywa.
Nadwrażliwość na gluten, to rodzaj jego nietolerancji. Występuje, gdy wykluczono powyższe schorzenia, a jednak po spożyciu glutenu występują takie objawy jak: zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, bóle głowy, mięśni i stawów, zaburzenia nastroju, zmęczenie. Warto jednak nie wyciągać pochopnych wniosków i zrobić testy. Badania pokazują, że w wielu przypadkach to nie gluten ponosi odpowiedzialność za dolegliwości trawienne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?