Mięta na upały
Uczniowie rzymskich filozofów wieńczyli nią głowy uważając, że zapach mięty sprzyja lepszemu myśleniu. Syreniusz, średniowieczny botanik, twierdził, że ziółko to „do Venusa pobudza”. Była jednym z siedmiu ziół palonych w ogniu świętojańskim, nadającym mocy wszystkim roślinom leczniczym. Mięta pieprzowa ma charakterystyczny chłodzący zapach oraz smak i tym różni się od innych gatunków mięty, które mają smak palący. Liście i ulistnione szczyty rośliny zbiera się pod koniec czerwca i na początku lipca, gdy tylko ukażą się pączki kwiatowe. Ziele zawiera olejek eteryczny złożony w 50 proc. z mentolu i jego estrów, ponadto menton, liczne terpeny, również garbniki i kwasy organiczne – jednak lecznicza wartość mięty zależy przede wszystkim od mentolu, natomiast pozostałe związki mają mniejsze znaczenie.
Liść mięty działa rozgrzewająco, rozkurczowo, żółciopędnie i żółciotwórczo, dezynfekuje, znosi nadmierną fermentację jelitową i wzdęcia, pobudza czynności żołądka, uśmierza bóle. Poprawia również apetyt i obniża nieco ciśnienie krwi. Wyciągi z mięty podaje się w zaburzeniach trawiennych (bóle brzucha, wzdęcia, kurcze żołądka, kolka, brak apetytu), w nieżytach przewodu pokarmowego, niestrawności, niedomaganiach wątroby i dróg żółciowych, w kamicy żółciowej, żółtaczce (pomocniczo), osłabieniu po przebytym zapaleniu wirusowym wątroby oraz w bezsenności i migrenach. Zewnętrznie do odkażania jamy ustnej i gardła (płukanka) i wcierań przeciwbólowych i rozgrzewających.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?