MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowie na talerzu

(DD)

Mięta na upały

Uczniowie rzymskich filozofów wieńczyli nią głowy uważając, że zapach mięty sprzyja lepszemu myśleniu. Syreniusz, średniowieczny botanik, twierdził, że ziółko to „do Venusa pobudza”. Była jednym z siedmiu ziół palonych w ogniu świętojańskim, nadającym mocy wszystkim roślinom leczniczym. Mięta pieprzowa ma charakterystyczny chłodzący zapach oraz smak i tym różni się od innych gatunków mięty, które mają smak palący. Liście i ulistnione szczyty rośliny zbiera się pod koniec czerwca i na początku lipca, gdy tylko ukażą się pączki kwiatowe. Ziele zawiera olejek eteryczny złożony w 50 proc. z mentolu i jego estrów, ponadto menton, liczne terpeny, również garbniki i kwasy organiczne – jednak lecznicza wartość mięty zależy przede wszystkim od mentolu, natomiast pozostałe związki mają mniejsze znaczenie.

Liść mięty działa rozgrzewająco, rozkurczowo, żółciopędnie i żółciotwórczo, dezynfekuje, znosi nadmierną fermentację jelitową i wzdęcia, pobudza czynności żołądka, uśmierza bóle. Poprawia również apetyt i obniża nieco ciśnienie krwi. Wyciągi z mięty podaje się w zaburzeniach trawiennych (bóle brzucha, wzdęcia, kurcze żołądka, kolka, brak apetytu), w nieżytach przewodu pokarmowego, niestrawności, niedomaganiach wątroby i dróg żółciowych, w kamicy żółciowej, żółtaczce (pomocniczo), osłabieniu po przebytym zapaleniu wirusowym wątroby oraz w bezsenności i migrenach. Zewnętrznie do odkażania jamy ustnej i gardła (płukanka) i wcierań przeciwbólowych i rozgrzewających.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski