Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zielone szparagi zawijane w boczek – najprostszy przepis na szparagi

opr. Magda Smoleń
Zielone szparagi zawijane w boczek - palce lizać! Zobaczcie jak je przygotować.
Zielone szparagi zawijane w boczek - palce lizać! Zobaczcie jak je przygotować. Fot. Katarzyna Kośmider
Szukacie najprostszego przepisu na zielone szparagi? Zawińcie szparagi w boczek i… Zobaczcie przepis!

Grillowane szparagi zawijane w boczek to szybki i prosty sposób na przygotowanie zielonych szparagów. Przepis autorstwa naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider.

Zielone grillowane szparagi.
Zielone grillowane szparagi. Fot. Katarzyna Kośmider

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów 
  • boczek wędzony (cienkie, podłużne plastry) 
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

 

Wykonanie 
Przed grillowaniem lub pieczeniem zielone szparagi należy pozbawić twardych, włóknistych końcówek. Odciąć 3-4 cm na końcach, lub wygiąć je w łuk - złamią się w miejscu, w którym nie ma już włókien. 
Zielonych szparagów (w przeciwieństwie do białych) nie trzeba obierać ze skórki. 
Można szparagi zblanszować, tym celu należy je wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku. 
Grube szparagi zawinąć pojedynczo w plasterek boczku. Cienkie szparagi zawinąć po dwa lub trzy w plasterek boczku. 
Grillować szparagi na niedużym ogniu z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie. 

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zielone szparagi zawijane w boczek – najprostszy przepis na szparagi - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski