Grillowane szparagi zawijane w boczek to szybki i prosty sposób na przygotowanie zielonych szparagów. Przepis autorstwa naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider.

Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- boczek wędzony (cienkie, podłużne plastry)
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Wykonanie
Przed grillowaniem lub pieczeniem zielone szparagi należy pozbawić twardych, włóknistych końcówek. Odciąć 3-4 cm na końcach, lub wygiąć je w łuk - złamią się w miejscu, w którym nie ma już włókien.
Zielonych szparagów (w przeciwieństwie do białych) nie trzeba obierać ze skórki.
Można szparagi zblanszować, tym celu należy je wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku.
Grube szparagi zawinąć pojedynczo w plasterek boczku. Cienkie szparagi zawinąć po dwa lub trzy w plasterek boczku.
Grillować szparagi na niedużym ogniu z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie.
Zobacz koniecznie!
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?