Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaczki otulone boczkiem

Redakcja
Inspirowane ludową kuchnią potrawy (w tym roku głównie z ziemniaków) najbardziej smakowały gościom przybyłym z pobliskich miast... Fot. Przemysław Konieczny
Inspirowane ludową kuchnią potrawy (w tym roku głównie z ziemniaków) najbardziej smakowały gościom przybyłym z pobliskich miast... Fot. Przemysław Konieczny
XIII Biesiada Agroturystyczna "W Artystycznej Dolinie" zorganizowana w Siedlcu przez Gminne Centrum Kultury Czytelnictwa i Sportu w Bochni spotkała się z rekordowym zainteresowaniem wystawców.

Inspirowane ludową kuchnią potrawy (w tym roku głównie z ziemniaków) najbardziej smakowały gościom przybyłym z pobliskich miast... Fot. Przemysław Konieczny

SIEDLEC. Kuchnia regionalna wciąż inspiruje

- Do rywalizacji przystąpiło aż 27 zespołów z czterech powiatów: bocheńskiego, brzeskiego, wielickiego i proszowickiego, reprezentujących łącznie aż 11 gmin: Bochnia, Nowe Brzesko, Dębno, Kłaj, Niepołomice, Drwinia, Rzezawa, Gdów, Gnojnik, Szczurowa i Łapanów. Poszczególne stoiska z potrawami regionalnymi przygotowane były przez różne organizacje społeczne takie jak: Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia, a także szkoły i właścicieli gospodarstw agroturystycznych - cieszyła się Danuta Niemiec, dyrektorka bocheńskiego GCKCiS.

Jeszcze większe powody do satysfakcji mogła mieć z powodu dużej ilości chętnych do degustacji regionalnych dań. Musieli oni jednak czekać, aż poszczególne stoiska, ich wystrój oraz ofertę kulinarną oceni profesjonalne jury. Najważniejszym punktem programu biesiady był bowiem konkurs na "najsmaczniejsze potrawy z ziemniaka" odbywający się w ramach IV Święta Kuchni Regionalnej.

Trudnej roli "smakowania" i późniejszego oceniania konkursowych potraw podjęli się: Grażyna Poloczek (przewodnicząca), Anna Biernat, Piotr Czekaj, Helena Augustyńska. Pierwsze miejsce przyznali oni KGW Siedlec za: "Ziemniaczki otulone boczkiem" i "Sałatkę ziemniaczaną". Przepis na pierwszą z tych potraw jest następujący. - Składniki: 10 ziemniaków, 10 plastrów boczku i przyprawy. Wykonanie: ziemniaki gotujemy w "mundurkach" na lekko twardo. Wystudzone ziemniaki obieramy z łupin i owijamy je w plastry boczku, przebijamy wykałaczkami i zapiekamy na rumiano w piekarniku. Posypujemy zieleniną i podajemy... Drugie miejsce zdobyło KGW "Wesołe Kumoszki" z Moszczenicy za "Krokiety ziemniaczane z grzybami" i "Roladę ziemniaczaną".

Na trzecim miejscu uplasowały się: KGW Cikowice za "Kotlety ziemniaczane z orzechami" i "Pyzy z nadzieniem mięsnym" oraz KGW Grobla za "Placki ziemniaczane" i "Ziemniaki pieczone z grzybami". Kolejne lokaty przypadły Zespołowi Szkół w Dąbrowicy, KGW w Hebdowie, "Brzeźnickim Gosposiom" z Brzeźnicy, KGW "Targowianki" i Stowarzyszeniu Rozwoju Wsi Buczków. Wyróżnienia otrzymali: Świetlica Wiejska Łapczyca, KGW "Warkocz Tarłówny" z Dębna, KGW Drwinia, Klub Przedsiębiorczych Gospodyń Wyżyce, Świetlica Wiejska Stanisławice, Świetlica Wiejska Cerekiew, Towarzystwo Przyjaciół Biblioteki Majkowice, KGW Wola Drwińska. Na zwycięzców czekały nie tylko pamiątkowe dyplomy, lecz także nagrody rzeczowe i finansowe.

Poza degustacjami na uczestników biesiady czekały także prezentacje prac twórców ludowych. Bogatą ofertę zaprezentowali również właściciele gospodarstw agroturystycznych i pszczelarskich.

Imprezie towarzyszył blok artystyczny w którym wystąpili: laureaci przeglądu "Młode Talenty", zespół "Pomorzany" z Olkusza, Kapela "Wolanie" z Woli Zabierzowskiej, Grupa Śpiewacza "Nasza Wola" z Woli Batorskiej, Kapela Siedlecka i folkowy duet "Agrafka".

PRZEMYSŁAW KONIECZNY

[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski