TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników
Ziemniaki tłuczone, w mundurkach, puree… Placki ziemniaczane, kopytka, zupa ziemniaczana. Wydawałoby się, że ziemniak to potrawa… nudna. Tymczasem z ziemniaków można przyrządzić wyśmienite dania!
- Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
- Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i jajkiem Koła Gospodyń Wiejskich
- Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą
- Kućmok, czyli babka ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
- Zupa ziemniaczana klasyczna
- Placki po zobielsku Koła Gospodyń z Białki
- Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
- Placki ziemniaczane z dodatkiem selera
- Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń
- Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą
- Kulasina, czyli danie z tartych ziemniaków
- Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Około 1000. Właśnie tyle istnieje odmian ziemniaka na całym świecie. Jest to efekt licznych krzyżowań i sztucznej selekcji. Natomiast w Polsce jest ich około 100. Warto wiedzieć, że każda odmiana znacznie różni się od siebie i że właśnie od dokonania dobrego wyboru zależą losy naszego dania. Dlaczego? A to dlatego, że niezwykle ważna jest skłonność do rozgotowywania się, konsystencja, mączystość czy wilgotność. Ziemniaki podzielono na cztery typy kulinarne, jednak najczęściej spotykane są trzy z nich:
- Typ A – zwany sałatkowym. Charakteryzuje się delikatną strukturą i zwięzłą konsystencją. Nie rozgotowuje się i bardzo łatwo się go kroi. Wręcz idealny do sałatek! (Np.: Vineta, Ditta, Denar)
- Typ B – ogólnoużytkowe zwane też wszechstronnie użytkowe. Zwięzły miąższ, lekko wilgotny i mączysty, mają też małą skłonność do rozgotowywania. Do bezpośredniego spożycia – np. w drugim daniu, zupie. Przy końcu gotowania stają się kruche. Zdecydowanie pokochają je fani frytek – podczas smażenia są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. (Np.: Sante, Orlik, Irga)
- Typ C – mączyste/sypkie. To odmiana, która ma największe skłonności do rozgotowywania się oraz zawiera najwięcej skrobi. Charakteryzują się jasnym miąższem. Idealne do babek, klusek, farszy czy kopytek. (Np. Ibis, Bryza, Gustaw)
Zobacz koniecznie!
Sałatka milionera
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?