Zioła w polskiej i światowej kuchni. Zobacz, jakie przyprawy królują na stołach wielu regionów świata [PORADNIK]

opr. Magda Smoleń
Bazylia, oregano, kardamon, majeranek... Zapraszamy w podróż, której trasę wyznaczają zioła stosowane w różnych zakątkach naszego globu.
Bazylia, oregano, kardamon, majeranek... Zapraszamy w podróż, której trasę wyznaczają zioła stosowane w różnych zakątkach naszego globu. fot. pixabay
Świat jest pełen wyśmienitych smaków i różnorodnych aromatów. Każdy rejon ma swoją własną, niepowtarzalną kuchnię, wykształconą w oparciu o lokalne plony. Dziś, dzięki ogólnodostępnym przyprawom, można bez wychodzenia z domu przenieść się na dowolny kontynent i delektować się rarytasami charakterystycznymi dla danego miejsca. Zapraszamy w podróż, której trasę wyznaczają zioła stosowane w różnych zakątkach naszego globu.

Popularne zioła, które wzięliśmy pod lupę:

  • bazylia
  • rozmaryn
  • estragon
  • zioła prowansalskie
  • kolendra
  • tymianek
  • oregano
  • cząber
  • jałowiec
  • majeranek

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Kojarzy się ze słoneczną Italią, daniami z Francji, Hiszpanii, Grecji i wielu innych krajów. Bogactwo aromatów, jakie zapewniają stosowane tam zioła, jest nie do podrobienia i próżno szukać osób, które się w nich nie rozsmakowały.

Bazylia
Bazylia fot. pixabay

Najbardziej charakterystyczną przyprawą dla tego rejonu jest bazylia. To doskonały dodatek do pomidorów, makaronów i pizzy. Można z niej zrobić rewelacyjny dressing do sałatek. Należy pamiętać, aby dodawać ją tuż przed końcem gotowania, w przeciwnym razie może stracić swój smak, a nawet stać się gorzka. W jej towarzystwie często występuje oregano, które podobnie zachwyca i przywodzi na myśl spacer po przepięknych, włoskich uliczkach. Jest bardzo ważnym składnikiem sosu na pizzę i świetnie komponuje się z różnorakimi zapiekankami.

Rozmaryn
Rozmaryn fot. pixabay

Kolejną, typową dla krajów śródziemnomorskich rośliną jest rozmaryn. Podkreśla smak mięs, w szczególności baraniny, pasuje do pieczonych ryb, warzyw, a także zup i sałatek. Odrobinę rozmarynu warto dodać do masła, by stworzyć pyszne smarowidło idealne do świeżej, chrupiącej bagietki.

Estragon
Estragon fot. pixabay

Bardzo aromatycznym ziołem o lekko gorzkawym, korzennym smaku, wzbogacającym potrawę o esencję dalekiej Francji jest… estragon! Używa się go do sosów, bazujących na śmietanie lub majonezie, jak również do dań z kurczaka i lekkich, orzeźwiających sałatek.

Zioła prowansalskie
Zioła prowansalskie

Prowansja to kraina w południowo - wschodniej Francji, kojarząca się z polami lawendy, gajami oliwnymi i… ziołami prowansalskimi! Ta popularna mieszanka przypraw składa się z rozmarynu, bazylii, tymianku, oregano oraz cząbru. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie - od mięs pieczonych, smażonych, grillowanych i farszów przez zapiekanki, sałatki, twarogi i sosy. Zioła prowansalskie pasują także do serów. Z ich użyciem zwykłe tosty zamieniają się w aromatyczną, śródziemnomorską przystawkę.

Kuchnia meksykańska

Meksyk - kraj poncho, sombrero, kolorowych czaszek i… przepysznego jedzenia! Pikanteria, limonki i kukurydza stanowią znaki rozpoznawcze tamtejszej kuchni, która zawojowała cały świat, a nawet została wpisana na - stworzoną przez UNESCO - listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. Choć przepisy z tego rejonu oparte są głównie na papryce i kminie rzymskim, to nie brakuje tam również aromatycznych ziół.

Kolendra.
Kolendra. fot. pixabay

Dzięki kolendrze można powitać na talerzu odrobinę meksykańskiego słońca. Jej charakterystyczny, orzeźwiający aromat idealnie podkreśla walory wielu potraw. Posiekanymi liśćmi kolendy posypuje się niemal każde danie, a wymieszane z jogurtem stworzą przepyszny dip. Z kolei jej ziarna po roztarciu wzbogacą potrawy na bazie fasoli - tak cenione w tej części Ameryki.

Tymianek.
Tymianek. fot. pixabay
Oregano
Oregano fot. pixabay

Bardzo popularnymi dodatkami kulinarnymi w Meksyku są tymianek i… oregano! Ten pierwszy stosowany jest do dań mięsnych, ale też świetnie współgra z sosami pomidorowymi, fasolą oraz soczewicą, a wspomniane oregano ma bardzo szerokie zastosowanie i jest używane w prawie każdej potrawie, choć mało osób zdaje sobie z tego sprawę.
Meksykańskie empanadas to smażone pierożki z nadzieniem mięsnym lub warzywnym z soczewicą i fasolą. Do farszów poleca się cząber, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wspiera pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie ciężkich potraw i strączków.

Kuchnia polska

Rodzima kuchnia jest niezwykle aromatyczna i pełna wybornych dań bogatych w mięso. Dlatego jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych lokalnie jest wspomniany już tymianek, który genialnie podkreśla smak pieczonego kurczaka czy gęsi. Doskonale pasuje też do zapiekanych ziemniaków. Wraz z estragonem są znani z tego, że stanowią pyszne i zdrowe zamienniki soli, często nadmiernie stosowanej w polskiej kuchni.

Jałowiec
Jałowiec fot. pixabay

Od dawnych czasów lokalne strawy tonowane były rozkruszonymi ziarnami jałowca. To ziele ma łagodny, lekko korzenny i gorzkawy smak, a przy okazji neutralizuje tłustość potraw. Warto spróbować skomponować jego aromat z różnego rodzaju mięsiwem - zarówno w formie pieczeni, pasztetu, jak i marynaty. Sprawdzi się zmiażdżony nożem lub tłuczkiem, można także rozetrzeć go w moździerzu. Należy pamiętać, aby rozdrabniać tylko tyle przyprawy, ile zostanie zużyte, ponieważ po obróbce bardzo szybko traci swoje walory.

Majeranek
Majeranek fot. pixabay

Aromatyczny, a zarazem delikatny majeranek równoważy kwasowość potraw z kapusty oraz zup. Wyśmienicie komponuje się z ciężkostrawnymi daniami mięsnymi, a przy okazji łagodzi ewentualne nieprzyjemne skutki spożycia tłustego posiłku.
Nie każdy ma wystarczająco dużo czasu i umiejętności, aby dobierać przyprawy do potraw. Problem ten rozwiązuje autorska propozycja Ewy Wachowicz, cenionej ekspertki smaku i stylu. Skomponowana przez nią, Przyprawa warzywna do potraw Appetita to uniwersalna mieszanka ziół i przypraw przygotowana wyłącznie z naturalnych składników. Wyróżnia się najwyższą zawartością warzyw na rynku (aż 39%). Jej bazą jest sól morska, zdrowsza i znacznie bardziej aromatyczna alternatywa dla zwykłej soli. Nie zawiera glutaminianu sodu, konserwantów ani barwników. Harmonijna kompozycja doskonale uzupełnia polską kuchnię. Pozwala wyczarować obłędne zupy, perfekcyjne dania mięsne, a także lekkie i pełne smaku sałatki.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Zioła w polskiej i światowej kuchni. Zobacz, jakie przyprawy królują na stołach wielu regionów świata [PORADNIK] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie