No dobra, może i trochę się zagalopowałam, jakieś obowiązują, myślę jednak, że wcześniej czy później każdy zacznie przygotowywać kotajl intuicyjnie.
W dobrym koktajlu powinno być sporo warzyw, najlepiej zielonych. Warto sięgać po ogórek, awokado, marchewkę, jarmuż (ten młody o wątłych listkach będzie idealny), szpinak i seler naciowy. Niezbędnym składnikiem jest też sporo zieleniny, tu sprawdzi się zasadniczo każde jadalne zielsko. Polecam zastosować natkę pietruszki, miętę, bazylię, werbenę, kolendrę, młode listki mniszka, jadalne chwasty, listki rzodkiewki, zieloną nać marchwi, pokrzywę itp. Jak widać, repertuar jest nieograniczony.
Smak warzyw i zieleniny dobrze, szczególnie na początku koktajlowej diety zrównoważyć sporą porcją owoców. Każdy koktajl naturalnie osłodzi i zbalansuje zamrożony banan albo surowe jabłko pokrojone ze skórką, w której czai się najwięcej drogocennego błonnika.
Na kolejnym stopniu koktajlowego zaawansowania polecam dodawać przyprawy i magiczne składniki, takie jak imbir, kurkumę czy sproszkowane superfoods, np. jagody acai, spirulinę, korzeń macca czy inne prozdrowotne cuda.
By koktajl zmiksował się na jednolity, kremowy płyn o jedwabistej konsystencji, potrzeba jeszcze dwóch elementów, płynu i blendera. Wspomnę jedynie, że do miksowania koktajli najlepszy będzie blender kielichowy o stosunkowo dużej mocy. Jeśli zaś chodzi o płyn, repertuar jest szeroki. Ja najchętniej wybieram serwatkę kokosową, która zostaje mi z przygotowania jogurtu kokosowego. Można użyć wody kokosowej, soku, świeżo wyciśniętego z owoców, mleka roślinnego albo zwykłej, niegazowanej wody. Jeśli ktoś lubi, może wykorzystać sfermentowane produkty mleczne takie jak serwatka, maślanka czy kefir. A zatem? Blendery w dłoń!
Koktajl nr 1
1 jabłko, 2 szklanki truskawek, 1 łodyga selera naciowego, 4 liście młodego jarmużu, 1 łyżka spiruliny, 2 miękkie daktyle, 2 szklanki wody kokosowej
Wszystkie owoce i warzywa umyj, jabłko podziel na cząstki i usuń gniazdo nasienne, truskawki odszypułkuj. Zmiksuj wszystko na jednolity koktajl.
Koktajl nr 2
1 jabłko, 2 kiwi, 4 listki jarmużu, garść listków mięty, 1 zamrożony banan, 2-cm kawałek imbiru, 1 łyżeczka kurkumy w proszku, 2 szklanki wody lub serwatki kokosowej
Wszystkie owoce i warzywa umyj, jabłko podziel na cząstki i usuń gniazdo nasienne, kiwi i banana obierz. Obierz tez imbir. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolity koktajl.
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?