Mięso to bardzo istotny składnik diety malucha. Dlaczego? Ponieważ zawiera m.in. witaminę B12, której nie ma w produktach pochodzenia roślinnego, a która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiedy podawać dziecku pierwsze porcje mięsa? Jaki jego rodzaj wybrać?
Czwarty i szósty miesiąc
Mięso do diety niemowlaka karmionego piersią można wprowadzać w okolicach piątego, szóstego miesiąca życia; w przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym pierwsze porcje mięsa można próbować podawać już w okolicach czwartego miesiąca życia.
Należy jednak cały czas obserwować reakcje organizmu dziecka - bóle brzuszka, odczyny alergiczne, wymioty, czy biegunka mogą świadczyć o tym, że układ pokarmowy nie jest jeszcze rozwinięty na tyle, aby poradzić sobie z trawieniem nowych pokarmów.
Wtedy trzeba poczekać kilka tygodni i powoli próbować ponownie wprowadzać mięsne produkty. Warto poświęcić na to chwilę czasu, ponieważ mięso jest pokarmem bardzo odżywczym, zawiera mnóstwo witaminy B12, która bierze udział w wielu reakcjach chemicznych zachodzących na poziomie komórkowym i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego.
Mięso jest też źródłem aminokwasów i białka, które przyczynia się do rozwoju nowych tkanek oraz wspomaga pracę enzymów.
Indyk lub kurczak
Podawanie mięsa dzieciom najlepiej zacząć od bardzo niewielkich kawałków dokładnie zmielonego mięsa kurczaka lub indyka, ponieważ właśnie te rodzaje są najlepiej przyswajalne przez organizm dziecka - zawierają sporo białka i mało tłuszczu.
Nie należy doprawiać mięsa przygotowywanego dla niemowlęcia - smak nowego produktu będzie dla niego wystarczająco atrakcyjną nowością. Mięso najlepiej przyrządzać na parze lub gotować w wodzie - wtedy jednak należy pamiętać o tym, by wylać wywar, ponieważ zawiera on alergeny oraz tłuszcz, szkodliwe dla tak małych dzieci. Wywar można wykorzystać np. na zupę dla dorosłych członków rodziny.
Najwyższa jakość
Dzieci powinny jeść mięso najwyższej jakości, najlepiej pochodzące od zwierząt karmionych i hodowanych w sposób najbliższy naturalnemu. Jest to bardzo ważne, ponieważ zdarza się, że u niektórych dzieci spożywających mięso np. z kurczaków, którym podaje się hormony mogą pojawić się problemy z przerostem gruczołów piersiowych.
- W żywieniu małych dzieci niezwykle istotną kwestią jest wiedza na temat pochodzenia mięsa - przyznaje Katarzyna Barwińska z firmy Holle. - Najlepiej, aby mięso pochodziło z gospodarstw ekologicznych i biodynamicznych, w których podczas hodowli nie wykorzystuje się hormonów oraz antybiotyków.
Warto sprawdzić, czy mięso, które kupujemy posiada odpowiedni certyfikat. Jeśli nie jesteśmy pewni jego pochodzenia - lepiej
zrezygnować z zakupu w niezaufanym miejscu i wybrać np. dania ze słoiczka zawierające mięso. Ich zaletą jest możliwość dokładnego sprawdzenia składu, a także łatwość przygotowania.
Trzeba też przypomnieć, że tak popularne wśród rodziców parówki, pomimo delikatnego smaku, który dzieciom odpowiada, zawierają mnóstwo konserwantów i w większości produkowane są z niskiej jakości mięsa z dodatkiem tłuszczu, skór i chrząstek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?