Urozmaicenie. Posiłki komponujemy z różnych produktów. Pożądane są warzywa, zboża, nasiona roślin strączkowych, chude mięso i ryby.
Umiarkowanie. Należy jeść tylko tyle, ile potrzebuje organizm. Każda nadwyżka kalorii przekłada się na przyrost wagi.
Uregulowanie. Trzeba jeść o stałych porach, bo taka regularność sprzyja dobremu spalaniu kalorii.
Unikanie. Dotyczy głównie pokarmów zawierających dużo tłuszczu zwierzęcego i soli, a w przypadku dużej nadwagi lub cukrzycy również słodyczy i alkoholu.
Umiejętność zdrowego przyrządzania posiłków. Tak, aby produkty nie traciły wartości odżywczej.
Uprawianie sportu. Najlepsze są np. nordic walking, bieganie, jazda na rowerze, pływanie. Dopiero po 30 min treningu organizm zaczyna spalać tkankę tłuszczową.
Uśmiech. Bez pozytywnego nastawienia nie zrzucimy ani kilograma.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?