Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa cebulowa to dopiero początek! Zobacz, jakie francuskie dania warto przygotować [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Warto sięgnąć od czasu do czasu po przepisy kuchni francuskiej. Na zdjęciu francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon).
Warto sięgnąć od czasu do czasu po przepisy kuchni francuskiej. Na zdjęciu francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon). Fot. Andrzej Banaś
Kuchnia francuska. Francuska zupa cebulowa, wołowina po burgundzku, quiche, clafoutis z owocami, naleśniki crepes suzette - to klasyczne dania kuchni francuskiej, które warto przygotować w domowym zaciszu. Zobaczcie przepisy!

Być może kuchnia francuska nie byłaby aż tak popularna, gdyby nie Amerykanka – Julia Child. Zachwycona daniami znad Loary, postanowiła zagłębić tajniki gotowania i nauczyć Amerykanki czym jest dobra kuchnia. Nauki pobierała w słynnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu. Potem wydała książkę: „Francuski Szef Kuchni”. Dostała za nią prestiżową nagrodę dziennikarską Peabody Award, a nakład przekroczył 6 milionów egzemplarzy! Warto sięgnąć po tę kultową pozycję i zakochać się we francuskiej kuchni. Zobaczcie, jakie dania kuchni francuskiej można przygotować w domowym zaciszu.

Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) [PRZEPIS]

Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon)
Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) Fot. Andrzej Banaś

Klasyka nad klasyki francuskiej kuchni!
Składniki

  • 2 kg białej cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 125 ml białego wina wytrawnego
  • 80 ml Sherry
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 6 kromek chleba maślanego własnego wypieku
  • 250 g startego sera Cheddar

Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka, zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę, aby puściła sok.
Lekko odciśniętą cebulę wrzucić na roztopione masło i smażyć około 2 godziny.
Dodać czosnek, sól, pieprz i tymianek, dalej smażyć i mieszać od czasu do czasu, aby cebula nie przywierała. Cebula jest gotowa, gdy zmieni kolor na bursztynowy.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Następnie masę cebulową zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Pod koniec gotowania dodać wino i sherry, doprawić solą i pieprzem,
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, gotową zupę rozlać do żaroodpornych misek.
Każdą kromkę chleba ułożyć na wierzchu zupy i posypać serem. Piec około 20 minut aż ser się zarumieni.
Zupę podawać gorącą.
Przepis Katarzyny Helbin, właścicielki i szefowej kuchni Willi Fryderyka w Krakowie

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) [PRZEPIS]

Wołowina po burgundzku.
Wołowina po burgundzku. Fot. Stanisław Romek

Przepis spopularyzowany przez Julię Child. Kawałki wołowiny wprost rozpływające się w ustach.

Składniki na dwie porcje

  • 500 g wołowiny - karkówki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni, przełożyć go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodać drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażyć z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina się zrumieni przełożyć ją z garnka do miski.
Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Dodać marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypać mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut. Teraz wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego, dodać mięso, boczek, posiekane zioła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekać przez ok. 1-1,5 godz do miękkości mięsa.
Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażyć szalotki (jeżeli są małe podsmażyć w całości natomiast większe przekroić na połówki). Dodać pieczarki  - najlepiej kupić jak najmniejsze, aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to pokroić je na większe kawałki i podsmażyć aż się zarumienią.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodać pieczarki z szalotkami, wymieszać i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Francuskie naleśniki crêpes Suzette [PRZEPIS]

Francuskie naleśniki crêpes Suzette.
Francuskie naleśniki crêpes Suzette.

Ponoć najlepsze naleśniki pod słońcem! I co więcej – znane na całym świecie i serwowane w najlepszych restauracjach. Teraz możesz z powodzeniem możesz przygotować francuskie naleśniki crêpes Suzette w swoim domu. Do dzieła!

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 100 ml wody
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 duża pomarańcza
  • 50 g masła extra Mazurski Smak
  • 50 g cukru
  • 50 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie:
Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy 4 naleśniki.
Pomarańczę parzymy, a obieraczką ścinamy skórkę i kroimy ją w cienkie paseczki. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok. Skórkę pomarańczową dodajemy do soku. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia – nie wolno go mieszać. Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy łącząc je dokładnie z cukrem. Powoli wlewamy sok (ciągle mieszając), aby nie powstały grudki.
Gdy syrop będzie już gładki, wykładamy na patelnię pierwszy naleśnik, dokładnie moczymy go w sosie, składamy w trójkąt i przesuwamy na bok patelni. Czynność powtarzamy z resztą naleśników. Mocno rozgrzewamy zawartość patelni, wlewamy likier pomarańczowy i natychmiast podpalamy, pamiętając o zachowaniu ostrożności. Gdy ogień zgaśnie, naleśniki przekładamy na talerze. Serwujemy od razu, prosto z gorącej patelni.

Clafoutis z czereśniami [PRZEPIS]

Clafoutis z czereśniami.
Clafoutis z czereśniami. Fot. Sylwia Ładyga

Rewelacyjne, proste ciasto pochodzące ze środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowywany z wiśniami, ale co stoi na przeszkodzie dodać inne owoce?

Składniki na formę 26 cm

  • ok. 400 g czereśni
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie
Wydrylowane czereśnie posypać łyżką cukru i na chwilę odstawić. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodać ubite jajka oraz śmietankę i dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie.
Zalać ciastem i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Quiche na kruchym cieście z cukinią, fetą i szynką [PRZEPIS]

Quiche na kruchym cieście z cukinią, fetą i szynką.
Quiche na kruchym cieście z cukinią, fetą i szynką.

Quiche to rodzaj placka z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. To świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!
Quiche to wyjątkowa potrawa, która wyzwala kreatywność. Chociaż zwykle składnikami bazowymi są: jajka, śmietana, to dodatkiem mogą być twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa).

Składniki na kruche ciasto

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Składniki na nadzienie

  • 15 dag szynki (np. Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol)
  • 12 dag tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
  • 1/2 cukinii
  • 2 pory
  • 1 kostka sera feta
  • 2 jajka
  • 18 dag śmietany 30 proc.
  • sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki schłodzonego masła i posiekać nożem. Dodać jajko, sól, zagnieść dokładnie ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na placek i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformować wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkować dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-15 minut.
Umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z oliwą pory i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Szynkę pokroić w  cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzucić szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszać. Na upieczony spód wylać masę, przykryć plasterkami cukinii, startym serem, dodać fetę i piec ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdobić pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Obłędny deser z ciasta francuskiego: millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami [PRZEPIS]

Obłędny deser z ciasta francuskiego: millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami.
Obłędny deser z ciasta francuskiego: millefeuille z kremem mascarpone i truskawkami.

Obłędny deser z ciasta francuskiego, kremu i owoców! Millefeuille, czyli inaczej „tysiąc płatków” to francuski deser podobny do naszej napoleonki.

Składniki
2 prostokątne placki ciasta francuskiego

Składniki na krem jogurtowy

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g mascarpone
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
  • liście bazylii
  • cukier puder

Wykonanie:
Ciasto. Dwa placki ciasta francuskiego rozwałkować blacie. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na każdym położyć kolejny arkusz papieru i przycisnąć drugą blaszką: w ten sposób ciasto nie odkształci się podczas pieczenia i nam nie wyrośnie. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast przeciąć na pół. Otrzymamy 4 części, ale będziemy potrzebować tylko 3;  czwarty pozostaje w zapasie.
Kwadraty posypać z obu stron cukrem pudrem i ponownie piec w temperaturze 200-210 stopni przez 4 minuty, czyli do momentu karmelizacji cukru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem jogurtowy. Śmietanę ubić z cukrem, następnie dodać mascarpone i jogurt, wymieszać. Przełożyć krem do woreczka cukierniczego z gładką dyszą i odstaw do lodówki na 10 minut.
Składanie. Ułóż jeden z kwadratów karmelizowanego ciasta na talerzu do serwowania, przykryj pokrojoną w kostkę truskawką i kilkoma listkami bazylii. Obwód ciasta udekoruj kępkami kremu jogurtowego, w środku ułóż cienką warstwę kremu, a następnie połóż drugi kwadrat ciasta na wierzchu. Powtórz czynności i przykryj trzecim kwadratem ciasta.
Udekoruj cukrem pudrem, pozostałym kremem, truskawkami i listkami bazylii.
Źródło przepisu: Ariete

Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami.
Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami.

Śniadanie w iście francuskim stylu - pain perdu. Grzanki można przygotować na słono, lub na słodko. Wykorzystajmy letnie, soczyste owoce i zróbmy pyszne grzanki na słodko! Zobaczcie przepis!

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake)
  • 2 jajka
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione owoce (np. banan, maliny, truskawki)
  • olej rzepakowy do nawilżenia patelni
  • opcjonalnie: miód, sos czekoladowy, syrop klonowy

Wykonanie
Roztrzepać jajka razem z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Kromki chleba wymoczyć w jajku. Następnie wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu, ok. 1 minuty z każdej strony. Gotowe kromki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawać ciepłe, z ulubionymi owocami, polane sosem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym.

Zobacz przepisy na inne dania z całego świata:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupa cebulowa to dopiero początek! Zobacz, jakie francuskie dania warto przygotować [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski