Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa gulaszowa – przepisy naszych Czytelników. Zupa z wołowiny, z wieprzowiny oraz ostra węgierska zupa gulaszowa

mad
Zupa gulaszowa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.
Zupa gulaszowa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników. Fot. Sylwia Ładyga
Zupa gulaszowa: łatwa w przygotowaniu, niezwykle sycąca i bardzo pyszna! Jest wiele przepisów na zupę gulaszową, jednak jej podstawą jest mięso (wołowe lub wieprzowe), cebula i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i papryka. Można do niej dodać ziemniaki, kluseczki czy… pulpety. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.

Popularna zupa gulaszowa pochodzi z Węgier. W wielkim kotle na świeżym powietrzu przygotowywali ją pasterze. Podstawą było mięso, cebula i papryka: ostra i słodka. Dziś istnieje wiele wariacji zupy gulaszowej. Najważniejsze, że ta sycąca potrawa jest łatwa w przygotowaniu i „robi się” właściwie sama. Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne zupy gulaszowe.

Zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego z dodatkiem boczku, papryki i ziemniaków.
Zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego z dodatkiem boczku, papryki i ziemniaków. fot. pixabay

Zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego z dodatkiem boczku, papryki i ziemniaków [PRZEPIS]

Składniki 

  • 300 g mięsa wołowego 
  • 300 g mięsa wieprzowego 
  • 20 g boczku wędzonego
  • 2 cebule 
  • 2 papryki czerwone 
  • 2 papryki żółte 
  • 1/2 papryczki chili lub płaska łyżeczka chili w proszku 
  • 3 ziemniaczki
  • 2 marchewki  
  • 2 szklanki soku pomidorowego lub szklanka przecieru pomidorowy 
  • 1 litr bulionu z kurczaka 
  • 3-5 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy 
  • Przyprawy:
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Rumiany boczek zdjąć z patelni.
Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażyć mięso wcześniej pokrojone w kostkę.
Cebulę pokroić i wrzucić do smażącego się  mięsa.
Po kilku  minutach podlać gorącym bulionem i dodać wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz.
Dusić pod przykryciem ok. 40 minut.
Papryczki i marchewki pokroić w drobną kostkę lub w paseczki i dodać do zupy gulaszowej.
Ziemniaczki obrać, pokroić w drobną kostkę i po około 5 minutach wrzucić do zupy. 
Gotować przez 15-20 minut aż warzywa i mięso będąs miękkie.
Pod koniec dodać boczek wcześniej podsmażony  i wlać 2 szklanki  soku pomidorowego, przyprawić do smaku.
Zagotować.
Zupę gulaszową podawać  gorącą, dekorując ją z łyżeczką śmietany (opcjonalnie). Można ją podać w chlebie.
Przepis Janiny Czai z Krakowa

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa.
Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Fot. Sylwia Ładyga

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa [PRZEPIS]

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki smalcu
  • pomidory w puszce
  • ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga Ostra na słodko

Zupa gulaszowa z klopsikami.
Zupa gulaszowa z klopsikami. Fot. archiwum

Zupa gulaszowa z klopsikami [PRZEPIS]

Składniki

  • 60 dag wołowiny
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 łyżki zielonego groszku
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Wykonanie
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Połowę mięsa pokroić w kostkę i udusić z cebulą i papryką,  resztę zmielić .
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Do uduszonego mięsa wlać wywar z warzyw, dodać przesmażone jarzyny, groszek i ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem.
Razem gotować aż wszystko będzie miękkie.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Zmielone mięso przyprawić, dodać jajko, uformować małe klopsiki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Klopsiki wrzucać do zupy tuz przed podaniem, żeby się nie rozmoczyły
Przepis Janiny Czai

Prosta zupa gulaszowa z papryką.
Prosta zupa gulaszowa z papryką. fot. pixabay

Prosta zupa gulaszowa z papryką [PRZEPIS]

Składniki  

  • 600 g mięsa od szynki lub wołowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 5 ziemniaków
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1,5 l  bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • chili
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • majeranek

Wykonanie        
Mięso pokroić w kostkę, najlepiej na noc zamarynować w przyprawach, można dodać również trochę musztardy.   Podsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego do garnka. Na tym samym oleju usmażyć cebulę pokrojona w kostkę i czosnek. Dodać to wszystko do mięsa, przyprawić solę, pieprzem i papryką. Poddusić, dolać bulion, liście laurowe, ziele angielskie i startą marchewkę. Gotować godzinę. Dodać pokrojoną w paski paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy wszystko będzie miękkie dodać cukier do smaku i przecier pomidorowy, majeranek. 
Przepis Małgorzaty Drabik

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupa gulaszowa – przepisy naszych Czytelników. Zupa z wołowiny, z wieprzowiny oraz ostra węgierska zupa gulaszowa - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski