MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa krem to pomysł na sycący obiad. Zobacz, jakie gęste zupy warto przygotować. Najlepsze przepisy

mad
Macie ochotę na pyszną zupę krem? Zobaczcie sprawdzone przepisy. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Macie ochotę na pyszną zupę krem? Zobaczcie sprawdzone przepisy. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Fot. chandlervid85/Freepik
Kolorowe, smaczne, zdrowe, a do tego sycące. Niewątpliwie zupa krem to same zalety. Można ją zrobić z selera, brokułów, buraków, pora, pomidorów… Ograniczają nas właściwie tylko nasze upodobania. Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy na kremowe zupy.

Kochamy zupy. I nic w tym złego! Zupa w polskiej kuchni zagościła już dawno na dobre. Już nasze babcie powtarzały, że obiad bez zupy to nie obiad! Zaspokaja pierwszy głód, jest pożywna i niekaloryczna. Jeżeli macie ochotę na bardziej sycące zupy przed lżejszym drugim daniem – zobaczcie nasze propozycje.

Najpopularniejsza zupa-krem. Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami.
Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami. Fot. archiwum

Składniki

  • 1 duży por
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • cebula dymka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • chleb na grzanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Przepis Justyny Kalemby

Krem z pieczonej dyni hokkaido z serkiem topionym

Krem z pieczonej dyni hokkaido z serkiem topionym.
Krem z pieczonej dyni hokkaido z serkiem topionym. Fot. Stanisław Romek

Składniki

  • dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży ziemniak
  • pieprz, sól
  • imbir
  • czerwona ostra papryka
  • 0,5 l wody
  • zielona natka pietruszki
  • ser feta
  • pestki dyni
  • 50 g serka topionego

Wykonanie
Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ułożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 20 minut, aby dynia zmiękła.
W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebulka się troszkę zeszkli dodać drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, przyprawić i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem.
Gotową, upieczoną dynię zmiksować i połączyć z warzywami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawić i nalać do miseczek. Na wierzch zupy dać pestki dyni i położyć po kilka kawałków fety.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Zupa-krem z żółtych pomidorów z chipsami pomidorowymi

Zupa-krem z żółtych pomidorów z chipsami pomidorowymi.
Zupa-krem z żółtych pomidorów z chipsami pomidorowymi. Fot. Anna Loska

Składniki

  • 1 kg żółtych pomidorów 
  • 4-5 dużych ząbków czosnku 
  • garść świeżych listków bazylii 
  • bulion warzywny 
  • chipsy pomidorowe 
  • oliwa 
  • pieprz  
  • sól

 
Wykonanie
Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi dość gęsta – jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z chipsami pomidorowymi. 
Przepis Anny Loski

Na inne zupy-krem przepisy znajdziecie w naszej galerii:

  • Zupa krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiem
  • Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
  • Krem brokułowo-cukiniowy z dodatkiem serka
  • Zupa-krem z papryki
  • Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim
  • Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i kolendrą
  • Pikantna zupa-krem z pora i topinambura
  • Rozgrzewająca zupa krem z czosnku z dodatkiem papryczek chili
  • Zupa krem z zielonego mrożonego groszku
  • Zupa-krem z buraków i pieczonych jabłek
  • Krem z blanszowanej marchewki z zielonym groszkiem z kwaśną śmietaną i maślanymi kluseczkami

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Zobacz też przepisy na inne zupy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupa krem to pomysł na sycący obiad. Zobacz, jakie gęste zupy warto przygotować. Najlepsze przepisy - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski