Składniki
25 dag pieczarek
3 łyżki masła
2 dag mąki
800 ml wywaru z kości i warzyw
100 ml śmietany
1 żółtko
1 natka pietruszki
przyprawa do zup
pieprz
sól
Sposób przyrządzenia
Pieczarki oczyścić, umyć, drobno pokroić, usmażyć na 2 łyżkach masła. 3 łyżkę masła rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, dodać pieczarki i gotować około 5 minut na małym ogniu. Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym lub bez żadnych dodatków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?