MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa pomidorowa z jabłkami

Redakcja
Obiad czwartkowy

Składniki:

włoszczyzna bez kapusty,
300 g wołowiny z kością,
500 g dojrzałych pomidorów,
strąk czerwonej papryki
cebula,
2 winne jabłka,
2 listki laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
łyżeczka mąki,
łyżka masła,
sól, pieprz,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Obraną i umytą włoszczyznę włożyć razem z mięsem do garnka, zalać pięcioma szklankami wody, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40 minut, posolić. Obrać cebulę, jabłka i pomidory, z papryki usunąć gniazda nasienne. Warzywa i jabłka pokroić. W rondlu roztopić masło, wrzucić warzywa i jabłka, dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Lekko ostudzić, zmiksować, przetrzeć przez cedzak o dużych oczkach, dokładnie wymieszać z mąką i połączyć z przecedzonym bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać. Podawać z grzankami czosnkowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski