Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej...

Zupa z dyni - przepis. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników [PRZEPISY]

Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 kg dojrzałej dyni bez skórki
1 duża marchewka
1 mały seler
2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 skrzydełka drobiowe
1 i 1/2 litra wody
2 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki śmietanki 18 proc.
1 opakowanie grzanek czosnkowych
przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry

Wykonanie
Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką.

Zobacz również

Święto 9 Łódzkiej Brygady Obrony Terytorialnej w Radomsku. ZDJĘCIA

Święto 9 Łódzkiej Brygady Obrony Terytorialnej w Radomsku. ZDJĘCIA

Wielkie ważenie przed galą Panzer Kickboxing Night 6

Wielkie ważenie przed galą Panzer Kickboxing Night 6

Polecamy

Wieczysta podejmuje KSZO. Do gry wchodzi nowy trener

Wieczysta podejmuje KSZO. Do gry wchodzi nowy trener

Powieść krakowskiej pisarki trafiła na ekrany. W roli głównej Julia Wieniawa

Powieść krakowskiej pisarki trafiła na ekrany. W roli głównej Julia Wieniawa

Biskupia Kopa czeka na zdobywców. Spakuj plecak, weź mapę i wyrusz w drogę

Biskupia Kopa czeka na zdobywców. Spakuj plecak, weź mapę i wyrusz w drogę