Zupa z dyni - przepisy na zupę z dyni [z mlekiem kokosowym,...

Zupa z dyni - przepisy na zupę z dyni [z mlekiem kokosowym, z imbirem, na ostro]

mad

Dziennik Polski 24

Aktualizacja:

Dziennik Polski 24

Najlepsze przepisy na zupę z dyni
1/6
przejdź do galerii

Najlepsze przepisy na zupę z dyni ©pixabay.com

Zupa z dyni. Wydawałoby się, że zupa z dyni to nic takiego. W dodatku dynia nie ma charakterystycznego, mocnego smaku. Jednak można z niej wyczarować pyszne zupy. Zobaczcie przepisy na zupy z dyni!
Zupa-krem z dyni, zupa z dyni z mlekiem kokosowym, zupa z dyni z imbirem, czy zupa z dyni hokkaido na ostro – zachwycą każdego! Jeżeli dodać do tego, ze dynia jest warzywem tanim, wyjdzie nam całkiem pożywna, niedroga i smaczna potrawa. Zobaczcie pomysły naszych Czytelników na sprawdzone zupy z dyni.

Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]



Składniki:
  • 1 kg dojrzałej dyni bez skórki
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały seler
  • 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 skrzydełka drobiowe
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki śmietanki 18 proc.
  • 1 opakowanie grzanek czosnkowych
  • przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry


Wykonanie:
  1. Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
  2. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
  3. Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
  4. Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką.


Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej



Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem Małgorzaty Bykowskiej [PRZEPIS]



Składniki:
  • olej
  • dynia (około 2 kg)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • średni seler lub połowa dużego
  • duża pietruszka
  • duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • świeży imbir
  • curry
  • sól
  • pieprz cayenne
  • mleczko kokosowe
  • pestki dyni
  • 1litr bulionu drobiowego
  • jogurt grecki


Wykonanie:
  1. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, żeby skórka dobrze odchodziła. Wszystkie warzywa obrać i umyć, następnie pokroić w kostkę - nie musi być drobno, ponieważ będziemy używać blendera. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlać olej i dodać masło.
    Na początek, żeby zupa miała pyszny aromat, dodać cebulę i czosnek.
  2. Gdy się delikatnie podsmaży (ale nie przesadzamy, żeby czosnek nie zgorzkniał) dodać resztę warzyw. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut, podlać bulionem. Paprykę obrać ze skóry i wrzucić do garnka z warzywami. Gotować wszystko do miękkości. Przyprawić świeżym imbirem, curry, solą i pieprzem cayenne. Gdy warzywa będą miękkie, podlać mleczkiem kokosowym i zmiksować blenderem.
  3. Zupę-krem podawać w głębokim talerzu z łyżką jogurtu i pestkami dyni.

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem Małgorzaty Bykowskiej. fot. Małgorzata Bykowska




Zupa-krem z dyni olbrzymiej Katarzyny Kośmider [PRZEPIS]



Składniki:
  • 1 kg dyni olbrzymiej
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany (30%)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • prażone pestki dyni do podania
  • olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek do podania


Wykonanie:
  1. Dynię obrać ze skóry, pozbawić pestek, miąższ pokroić w kostkę i lekko przesmażyć z cebulą i czosnkiem.
  2. Przełożyć usmażone warzywa do garnka z bulionem i gotować do miękkości.
  3. Zmiksować zupę na krem za pomocą blendera.
  4. Do zupy dodać śmietanę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Zupę podawać posypaną uprażonymi pestkami dyni i polaną odrobiną oleju z pestek dyni lub oliwą.


Zupa-krem z dyni olbrzymiej Katarzyny Kośmider. fot. Katarzyna Kośmider



Zupa-krem z pieczonej dyni hokkaido z imbirem Magdaleny i Stanisława Romków [PRZEPIS]



Składniki:
  • dynia hokkaido (ok 1 kg)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży ziemniak
  • pieprz, sól
  • imbir
  • czerwona ostra papryka
  • 0,5 l wody
  • zielona natka pietruszki
  • ser feta
  • pestki dyni
  • 50 g serka topionego


Wykonanie:
  1. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ułożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 20 minut, aby dynia zmiękła.
  2. W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebulka się troszkę zeszkli dodać drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, przyprawić i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem.
  3. Gotową, upieczoną dynię zmiksować i połączyć z warzywami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawić i nalać do miseczek. Na wierzch zupy dać pestki dyni i położyć po kilka kawałków fety.

Zupa-krem z pieczonej dyni hokkaido z imbirem Magdaleny i Stanisława Romków. fot. Stanisław Romek

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy

Wideo