Żurawie zimują znacznie bliżej niż boćki. Chłodna porę roku przeczekują w Hiszpanii lub tuż obok w Zachodniej Afryce. Odległości nieporównywalne z położonymi na równiku zimowiskami bociana białego. Wreszcie żurawie są zdolne do aktywnego lotu, czyli wymagającego wysiłku wymachiwania skrzydłami, zaś bociany wybierają szybowcową technikę pokonywania przestworzy.
Tym samym muszą poczekać na silniejsze słońce, które nagrzeje podłoże dając kominy ciepłego, unoszącego ptaki wysoko w górę. Największy kłopot sprawia menu. Bociany jadają wyłącznie mięso. Od drobnych owadów po gryzonie z padliną włącznie. Siłą rzeczy mogą wrócić dopiero w wówczas, gdy wiosna zagości na dobre. Zaś żurawie to wszystkożercy.
Oczywiście nie darują drobnym zwierzakom, gdyż mięso jest bardziej pożywne od roślin. Niemniej przetrwają na jarskiej diecie zadowalając się młodymi pączkami roślin. Chętnie zajrzą na pola uprawne, gdzie wyskubią oziminę, a jeśli trzeba zanurzą dziób w wodzie szukając ślimaków lub łowiąc ryby. Tym samym żuraw wytrzyma łagodną zimę, czego o bocianie nie można powiedzieć.
Strefa Biznesu: Polskie firmy muszą być bardziej innowacyjne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?