3/12 Zamknij

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

W okresie Wielkanocy w Bobowej nie mogło zabraknąć święconki, czyli barszczu na serwatce z chrzanem z dodatkiem wędzonki. Przepis polecają panie ze Stowarzyszenia Kobiet w Bobowej.

Składniki
1 litr serwatki
1/2 litra l wody
2 (lub więcej) jajka na twardo
10 dag wędzonego boczku
10 dag kiełbasy wiejskiej
1 łyżka tartego chrzanu
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
pieprz i sól do smaku

Wykonanie
Do wrzącej wody wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę. Gotować aż wędliny staną się miękkie. Doprowadzić do wrzenia serwatkę, wlać do niej wodę z ugotowanym boczkiem i kiełbasą, dodać chrzan i wlać śmietanę dobrze wymieszaną z mąką. Na koniec dodać jajka. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem lub ziemniakami. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy