3 z 11
Poprzednie
Następne
Wielkanocne zupy z Małopolski. Nie tylko krzonówka i pituch. TOP 10 przepisów
W okresie Wielkanocy w Bobowej nie mogło zabraknąć święconki, czyli barszczu na serwatce z chrzanem z dodatkiem wędzonki. Przepis polecają panie ze Stowarzyszenia Kobiet w Bobowej.
Składniki
1 litr serwatki
1/2 litra l wody
2 (lub więcej) jajka na twardo
10 dag wędzonego boczku
10 dag kiełbasy wiejskiej
1 łyżka tartego chrzanu
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Do wrzącej wody wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę. Gotować aż wędliny staną się miękkie. Doprowadzić do wrzenia serwatkę, wlać do niej wodę z ugotowanym boczkiem i kiełbasą, dodać chrzan i wlać śmietanę dobrze wymieszaną z mąką. Na koniec dodać jajka. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem lub ziemniakami.