Składniki:
- 16 daktyli Medjool (świeżych, miękkich daktyli z pestką)
- 12 - 16 łyżeczek lekko solonego masła z orzeszków ziemnych (100% orzechów)
- 8 łyżeczek ziaren kakaowca
Przygotowanie
Daktyle rozdziel palcami na pół ale uważając by nie rozerwać całego owocu. Z każdego usuń pestkę.
Do środka włóż pół łyżeczki masła orzechowego (lub więcej, wszystko zależy od tego jak duże są daktyle). Na koniec posyp nadzienie ziarnami kakaowca. Gotowe!
Uwagi:
Daktyle Medjool kupisz w każdym dużym markecie. Polecam daktyle marki „Złota Palma”. Olbrzymie Medjoole kupisz na stoiskach z owocami w centrach handlowych, w sklepach ze zdrową żywnością, przez Internet albo w arabskich delikatesach. Polecam są obłędne!
Masło orzechowe z łatwością przygotujesz w domu. Wystarczy lekko podprażyć fistaszki (orzeszki ziemne) w piekarniku - 20 minut w 160°C zupełnie wystarczy. Ciepłe orzeszki łatwiej zamienić w masło. Przełóż je do pojemnika blendera przeznaczonego do siekania albo do pojemnika robota kuchennego. Dodaj sporą szczyptę soli i miksuj powoli i długo aż orzeszki zamienią się w kremowe masło. Nie musisz rozmiksowywać masła na gładki krem, pojedyncze, chrupiące kawałki fistaszków dodadzą masłu pożądanej struktury.
Jeśli masz czas i cierpliwość każdy nafaszerowany masłem i kakao daktyl zanurz w roztopionej gorzkiej czekoladzie i wystudź na kratce, do momentu, kiedy czekolada ponownie stężeje. Dzięki temu pracochłonnemu zabiegowi twoje batony będą wyglądać jakby zostały wyprodukowane w czekoladowej manufakturze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?