Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Życie ze smakiem. Pokrzywobranie i dzikie pesto

Dominika Wójciak
Fot. Dominika Wójciak
Organizowanie spędów w celach towarzysko praktycznych chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Zaczęło się od pierogów, które lubię i lubię je mieć szczególnie w zamrażalniku na czarną godzinę, ale wizja ulepienia stu pierogów w samotności przyprawia mnie o atak paniki.

Dlatego pierogi mam tylko wtedy, kiedy odwiedzam mamę. W celu rozwiązania problemu postanowiłam zorganizować kiedyś coś w rodzaju „darcia pierza” w epoce 2.0, które to miałoby polegać na wspólnym lepieniu pierogów. Wiadomo robota lepiej się klei (tu akurat kleiłaby się dosłownie), kiedy się ją wykonuje w zespole.

Plan jest, powoli zmierzam w celu jego realizacji a w ramach rozgrzewki zorganizowałam w tym tygodniu spontaniczne pokrzywobranie.

Ogłosiłam akcję za pomocą mediów społecznościowych, ryzykując w najgorszym wypadku samotny spacer do lasu.

Okazało się, że chętnych rwać zielsko trochę się znalazło. Spędziliśmy fajne dwie godziny wiążąc pokrzywy w śliczne bukiety w sam raz do suszenia.

Akcje zamierzam powtarzać, będzie rwana raz jeszcze pokrzywa, planuję rwać też młode pędy sosny, jeśli zdążymy zanim przerosną, i na pewno wybiorę się z grupa nieznajomych (znajomych też zapraszam) na zbiory kwiatów bzu. No i szukam miejsca gdzie moglibyśmy na spokojnie lepić sobie pierogi...

Uwagi odnośnie zbioru pokrzyw:

* zbieramy młode pokrzywy, zanim zakwitną * najsmaczniejsze są górne pędy, najdelikatniejsze * zbieramy pokrzywy rosnące z daleka od dróg* pokrzywy suszymy lub jemy/pijemy na surowo* wysuszone zaparzamy zalewając wrzątkiem* surowe dodajemy do jajecznicy, do pasty jajecznej, smażymy ze szpinakiem, miksujemy w koktajlach albo w pesto* uwaga! pokrzywy mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego na początek do koktajlu czy do pesto dodawaj tylko trochę, a jeśli ci posmakuje zwiększaj dawkę.

DZIKIE PESTO

Składniki:

1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego, posiekany (ok. 60 g), 5 górnych pędów razem z listkami, młodej pokrzywy,50 g (ok. 1/3 szklanki) orzeszków piniowych lub płatków migdałów, 100 ml oleju rzepakowego nierafinowanego, skórka otarta z ½ niewoskowanej cytryny + 2 łyżki soku, 50 g startego drobno wegetariańskiego parmezanu

Wszystkie składniki przełóż do misy robota kuchennego lub blendera (najlepiej z końcówką do siekania) i zmiksuj wszystko na grudkowate pesto.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski