Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Życie ze smakiem. Pomysł na weekendowe śniadanie? Grzanki!

Dominika Wójciak
W weekendy mam zarezerwowane na najlepsze śniadania w całym tygodniu. W dni powszednie zadawalam się szybką granolą z owocami i jogurtem, wszelkiej maści owsiankami albo miskami rozmaitości, pod którą to nazwą kryje się „bądź co”. Obiecuje kiedyś podam swój klucz do kompozycji takiej miski dziś jednak chciałabym skupić się na grzankach.

Najważniejszy w grzankach oczywiście jest chleb. Musi być na zakwasie, lekki i łatwostrawny, więc najlepiej pszenny, poddany długiej fermentacji. Szczególnie polecam chleb typu Tartine, w Krakowie do kupienia u Zosi w Zaczynie na Dębnikach albo na Zabłociu w Pochlebstwie. Uwaga, kto raz spróbuje ciężko mu będzie sięgnąć po inny wypiek chlebowy. Fenomen chleba typu Tartine do wspaniała chrupiąca, słodka i skarmelizowana skórka i miękki miąższ z ogromna ilością dziur. Na grzance dobrze jest posadzić jajo. Może być sadzone, może być w koszulce. Pierwsze łatwiejsze, drugie pyszniejsze, choć i to rzecz gustu.

Warstwa grzanki między jajkiem a chlebem to już inwencja twórcza przygotowującego weekendowe śniadanie. Może być to po prostu szpinak na maśle lekko aromatyzowanym czosnkiem. Mogą być smażone pieczarki albo duszona brukselka. Świetnie będzie smakować najzwyklejsze awokado o ile jest dojrzałe, tłuste i kremowe. Tę ostatnią wersję lubię bodaj najbardziej, choć już przebieram nogami do wiosny w oczekiwaniu na szparagi. Taka grzanka ze szparagami, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to wersja królewska. Na razie jednak trzeba na nią zaczekać, na szparagi czas przyjdzie dopiero za dwa miesiące.

Grzanki z awokado i jajkiem

Składniki: 2 kromki dobrego, ulubionego chleba na zakwasie, 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), 1 dojrzałe awokado hass, 2 łyżki masła lub oleju, 2 jajka, oliwa z oliwek do podania, sól, pieprz

Chleb opiecz na suchej patelni lub w piekarniku z funkcją grill. Pilnuj by grzanki były chrupiące, ale niezbyt twarde. Jeśli chcesz natrzyj je czosnkiem z jednej strony. Awokado przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę.

Podziel miąższ małym nożem na plastry nie przecinając skórki a następnie wydrąż łyżką i ułóż miąższ na grzankach, każda połówka awokado na jednej grzance. Posól, popieprz i skrop oliwą. Na maśle usmaż dwa jajka, dopraw je sola i pieprzem. Jajka powinny mieć scięte białko i płynne żółtko. Wyłóż jajka na grzanki i podawaj.

Smacznego!

dziennikpolski24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski