Życie ze smakiem. Staromodny tatar z łososia

Karolina DudekZaktualizowano 
W rodzinie, z której pochodzę, kochamy ryby. Niektórzy nawet żartują, że po tym, czy za nimi przepadasz, można poznać, czyś jest swój czy wżeniony. „Ze wszystkich słodyczy na świecie, najbardziej lubię śledzie” - mawiają moja mama i wujostwo.

Na rodzinnych spotkaniach, podczas świąt i imienin, ryby są punktem obowiązkowym. Jedliśmy dużo ryb jeszcze zanim to było modne, i jemy je nadal, choć trend zaczyna być wręcz odwrotny.

W świecie, gdzie, z jednej strony, dietetycy mówią, że warto jeść ryby, bo zawierają bezcenne kwasy Omega 3, a z drugiej - lekarze i ekolodzy alarmują, że ze względu na zanieczyszczenie wód, ryby są naszpikowane metalami ciężkimi i plaskiem - trudno zdecydować, co jest dla nas naprawdę dobre. Ja stawiam na zdrowy rozsądek. Ryby jem nie za często, ale z nich nie rezygnuję. W końcu genów nie oszukasz, prawda? Co jeszcze robię? Nie używam plastikowych słomek, na zakupy zabieram własne torby i możliwie ograniczam zużycie plastiku. Mam świadomość, że to dalej mało, i bardziej oczyszczam moje sumienie, niż środowisko, ale gdyby tak każdy dokonał takich zmian, nasza planeta miała by się lepiej. A wraz z nią - ryby.

Wracając do nich, podzielę się przepisem mojego wujka, który robi najlepszego tatara z łososia, jakiego jadłam, a jadłam ich trochę. Wykonanie jest banalne, a połączenie smaków klasyczne, wręcz staromodne - z żółtkiem, cebulą i odrobiną przypraw. Nie ma tu modnych teraz dodatków, oliwek, kaparów czy truflowej oliwy, choć jeśli tylko macie fantazję - dodajcie je. Tym bardziej, że za chwilę Andrzejki a potem święta. Na przyjęcia - przepis jak znalazł.

Składniki:

500 g świeżego łososia bez skóry

pół cebuli

1 żółtko jajka z chowu eko

1,5 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka soli

3/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżka oleju rzepakowego

cząstka cytryny,

koperek

Przygotowanie:

Łososia pozbawić ości (nie ma ich wiele, łatwo złapać je w palce lub pęsetą) i ostrym nożem drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Dodać ekologiczne żółtko i wszystkie przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz i odrobinę oleju. Połówkę cebuli drobniutko pokroić lub zetrzeć, dodać do łososia i całość wymieszać widelcem, lekko zgniatając.

Tatara podawać z chlebem na zakwasie i cząstką cytryny.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3