Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

3 przepisy na walentynkową kolację. Zobacz, co proponuje Tomasz Strzelczyk

mad
Zobacz, co proponuje na walentynkową kolację Tomasz Strzelczyk, autor popularnego vloga "Oddaszfartucha", uczestnik kulinarnego show MasteChef.
Zobacz, co proponuje na walentynkową kolację Tomasz Strzelczyk, autor popularnego vloga "Oddaszfartucha", uczestnik kulinarnego show MasteChef.
Walentynki celebrują miłość i uczucie. To idealny czas, aby pokazać swojej drugiej połówce, jak bardzo Ci na niej zależy. Nie ma na to lepszego sposobu niż przygotowanie romantycznej kolacji! Niezależnie od tego, czy w kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, czy do gotowania podchodzisz z dozą niepewności, istnieje wiele przepisów, którymi oczarujesz swoją sympatię. Zapewniamy — te dania podbijają nie tylko serca, ale i kubki smakowe! Idealne przepisy na walentynkową kolację wybrał Tomasz Strzelczyk, twórca vloga „Oddaszfartucha, uczestnik kulinarnego show MasterChef.

Walentynki to dzień w roku, kiedy wszystkim robi się nieco cieplej na sercu, zakochani obdarowują się prezentami i tworzą wspólnie nowe wspomnienia. Oprócz czułych gestów to jednak jedzenie często służy nam jako wyraz miłości, opieki i troski.

Spis treści

Kierując się powiedzeniem „przez żołądek do serca”, w walentynki zaskocz swoją drugą połówkę wyśmienitą i łatwą w przygotowaniu kolacją.

Przepisy — które skradają serca — wybrał dla nas Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert Instant Pot.

Tomasz Strzelczyk.
Tomasz Strzelczyk.

Na rozbudzenie apetytu — lekka sałatka

Kolację najlepiej rozpocząć od podania przystawki, która rozbudzi apetyt na kolejne danie. Ważne, żeby nie była ciężka — postaw na carpaccio lub świeżą sałatkę. Taka z zieleniną, pieczoną dynią i delikatnie orzechowym sosem z nutą słodyczy sprawdzi się doskonale.

Jak ją przygotować?
Rozpocznij od obrania i pokrojenia dyni w małe kawałki, które następnie należy pokryć mieszanką składającą się z: płatków chili, syropu klonowego, oliwy z oliwek i soku z limonki. Dynię włóż do air fryera rozgrzanego do 190 stopni na około 10-15 minut. Korzystając z tradycyjnego piekarnika, ustaw go na 200 stopni i piecz warzywo przez 30-35 minut.
W tym czasie przygotuj dressing — połącz ze sobą pastę tahini, wodę, syrop klonowy, sok z limonki, trochę startego czosnku i sól do uzyskania gładkiej, lekko płynnej konsystencji. Na talerzu ułóż liście jarmużu (rozmasuj je, aby były miękkie), skrop sokiem z limonki, oliwą i solą. Do zieleniny dodaj dynię i polej całość kremowym dressingiem. Sałatkę możesz posypać uprażonymi wcześniej nasionami, które dodadzą daniu chrupkości.

Danie główne prosto z romantycznych Włoch

Po podkręcającej apetyt przystawce, czas na danie główne. W przypadku walentynkowej kolacji nie mogło być inaczej — wybór pada na włoską pastę.

Włosi znani są ze swojej miłości do gotowania i okazywania uczuć przez jedzenie, dlatego makaron fettuccine all`Alfredo jest idealną propozycją do Twojego menu.

Rozpocznij od podsmażenia w multicookerze (lub w garnku) 6 ząbków czosnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Wyjmij zarumieniony czosnek, poczekaj, aż ostygnie i przeciśnij go przez praskę. Następnie usmaż pokrojoną w kostkę pierś kurczaka (1 kg) i rozpocznij przygotowanie sosu.

Rozpuść cztery łyżki masła, dodaj do nich taką samą ilość mąki oraz czosnek – gdy zasmażka zacznie gęstnieć zalej ją czteroma szklankami mleka i dopraw do smaku. Pozostaje tylko dodać do sosu surowy makaron (450 g), przesmażone mięso i dokładnie wszystko wymieszać. Jeśli przyrządzasz danie w multicookerze zamknij pokrywę i gotuj je pod ciśnieniem przez 10 minut, natomiast korzystając z tradycyjnej kuchenki proces będzie nieco dłuższy i zajmie ok. 20-30 minut.
Po tym czasie wlej do sosu pół litra kwaśnej śmietany oraz starty parmezan (250 g), cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przełóż danie na talerze i podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Pycha!

Deser? Ciastko z płynnym sercem

Doskonałym zwieńczeniem efektownej kolacji jest podanie deseru. Znakomitym pomysłem będzie coś czekoladowego.

Czekolada to naturalny afrodyzjak produkujący serotoninę, hormon szczęścia, a pyszne fondanty z jej dodatkiem z pewnością oczarują Twoją drugą połówkę.

Ich przygotowanie jest banalnie proste — rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z masłem (po 125 g), aż uzyskasz gładką masę. W oddzielnej misce ubij dwa jajka z połową szklanki cukru (najlepiej drobnego), a następnie dodaj do nich tyle samo przesianej mąki i zmiksuj do połączenia składników, po czym połącz je z rozpuszczoną czekoladą. Tak powstałą masę przelej do natłuszczonych foremek i schowaj je do lodówki. Po upływie 30 minut włóż kokilki do rozgrzanego do 180 stopni multicookera lub frytkownicy powietrznej z ustawioną opcją pieczenia. Ciastka będą gotowe po około 13 minutach. W klasycznym piekarniku piecz je przez 12 minut w 230 stopniach. Przy użyciu noża delikatnie obkrój brzegi foremki i wyłóż lekko przestudzony fondant na talerz, obracając naczynie do góry nogami. Serwuj z ulubionymi dodatkami — lodami, bitą śmietaną czy słodkim sosem z owoców leśnych. Smacznego!

Zobacz też inne pomysły na walentynkowe dania

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 3 przepisy na walentynkową kolację. Zobacz, co proponuje Tomasz Strzelczyk - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski