Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Arbuz

MISI
Fot. Ingimage
Fot. Ingimage
Nie ma chyba nic bardziej orzeźwiającego latem od dużego kawałka zimnego arbuza. Pierwszy raz o egzotycznym owocu pisano już w czasach starożytnego Egiptu. Obecnie wiadomo, że pochodzi z południowej Afryki i jest najczęściej w Polsce spotykanym melonem. Skóra arbuzów jest gładka. Jej barwa jest najczęściej zielona, żółta, najrzadziej biała.

Fot. Ingimage

Przepis na...

Arbuza przeważnie możemy kupić w okresie letnim. Najlepiej jeść go świeżego, bez dodatków. Jest idealny na upalne dni lata, gdyż doskonale gasi pragnienie. Dlatego warto dodawać go do letnich owocowych sałatek. Wyśmienicie smakuje także w towarzystwie sałat i serów, zwłaszcza typu feta. Z krewetkami i kurczakiem tworzy egzotyczną przekąskę. Z arbuza latem śmiało można przygotowywać orzeźwiające, ale i zarazem sycące chłodniki albo odżywcze sorbety. Nierzadko dodaje się go też do deserów i lodów. Nie każdemu wiadomo, że i ze skórki arbuza można "wyczarować" niejedno w kuchni. Pocięta na cienkie paski i gotowana w syropie, staje się znakomitym dodatkiem do ciast i deserów. Bywa też marynowana jak pikle, a później dodawana jako smaczna przekąska do obiadu.

Podobnie jak wiele innych owoców, arbuz jest znakomitym źródłem witaminy C i zawiera duże ilości beta-karotenu, który nadaje naszej skórze sprężystość i ładne zabarwienie. Ma także właściwości łagodnie moczopędne.

Bywa, że masz ochotę na arbuza, ale nie jesteś przekonany co do właściwego wyboru konkretnego okazu? Chcesz wiedzieć, jak najłatwiej sprawdzić, czy wybrałeś dojrzały owoc? To bardzo proste - wystarczy, że dokładnie go ostukasz. Głuchy dźwięk to znak, że arbuz jest dojrzały i nadaje się do zjedzenia.

Szef Kuchni Restauracji Trzy Kroki w Szaleństwo - Marco - poleca:

ArBuZjA

W naszej restauracji, przy specjalnych okazjach serwujemy ten chłodnik z miętowym "kawiorem", makaronem ryżowym gotowanym w czerwonym winie, i czekoladowymi "pestkami". To danie bardzo pomaga naszym gościom w walce z upałami, orzeźwia i daje siłę na kosztowanie innych pyszności z naszej kuchni.

Składniki

arbuz - 500 g, mięta świeża - 5 listków, bazylia świeża - 3 listki, szałwia świeża - 3 listki, imbir świeży - 5 g, cukier trzcinowy nierafinowany 15 g, likier limonkowy 60 ml

Przygotowanie

Zioła opłukać, rwać drobno w palcach, aby na desce do krojenia nie straciły tego, co najcenniejsze. Imbir zetrzeć na drobnej tarce, zwracając uwagę, by nie było łykowatych włókien. Do arbuza bez pestek dodać cukier i blendować do momentu rozpuszczenia cukru, dodać resztę składników i jeszcze raz blendować przez 2-3min. Odstawić do lodówki na około 2 godz., aby aromaty mogły się połączyć. Podawać w chłodnych miseczkach przystrojonych miętą lub melisą.

(MISI)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski