POWROŹNIK. Owczarski program byłego burmistrza Muszyny
Bacówka nazywa się Centuria od zioła dodawanego tam do herbaty. Poza tym odwiedzającym serwowane będą oscypek, bundz, bryndza, żętyca, jagnięcina i baranina. Te informacje z podkreśleniem, iż produkty pochodzą z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego, znajdą się w karcie dań. Warto jednak wiedzieć, kto za tym stoi. Właścicielem bacówki, jak i całego terenu przy wyjeździe z Powroźnika na Krynicę jest były burmistrz Muszyny Włodzimierz Oleksy wraz z żoną Barbarą. Do tej pory prowadzili wielkie gospodarstwo owczarskie w niedalekiej Wojkowej. Postanowili wejść w program promocji podhalańskiego oscypka.
- Kto zada sobie trud, żeby dotrzeć do Wojkowej, choć tam są najpiękniejsze może w całej Małopolsce hale wypasowe - opowiadał nam o powodach budowy bacówki Włodzi mierz Oleksy. - A tu w Powroźniku, na turystycznym szlaku będzie miał z pierwszej ręki produkty z pięknych czystych beskidzkich łąk. Bacówka jest po to, by być bliżej ludzi.
Były burmistrz Oleksy hoduje owce od wielu lat. Jako jeden z pierwszych skorzystał z unijnych programów pomocowych, ale jak podkreśla, choć ma teraz 500 owiec, na tym interesu się nie robi. To bardziej hobby.
- 20 lat temu było w Polsce 4,5 mln owiec, teraz około 200 tysięcy, to wyjaśnia wszystko - mówi były burmistrz. Gospodarstwo prowadzi z żoną Barbarą i bacą Kazimierzem Furczoniem. - Walczyłem, żeby okolice Muszyny, Krynicy, Łabowej były objęte programem oscypkowym. To tu kiedyś w osadach wołoskich robiono oscypki, a górale podhalańscy podtrzymali tradycję. Nie spodziewałem się, że na otwarcie bacówki przyjdzie i przyjedzie tyle ludzi.
To prawda. W tłumie gości byli wicestarosta Mieczysław Kiełbasa, burmistrzowie Krynicy i Muszyny, Emil Bodziony i Waldemar Serwiński. Centurię i drugi obiekt gastronomiczny z miejscami do noclegu poświęcił wieloletni proboszcz z Powroźnika, kanonik Bogusław Zawiślak.
Kto wybierze się do Wojkowej, nie pożałuje. Choć jest tam ostro pod górę, to jednak widoki na cały Beskid Są decki oszałamiają. A o wrażenia smakowe postara się były burmistrz, rezydent na owczarskich włościach.
(WCH)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?