W tradycyjnym lecznictwie chińskim boczniaki w formie sproszkowanej podawane są na wzmocnienie naczyń krwionośnych i ścięgien mięśni. We współczesnej medycynie chińskiej podaje się ususzone i sproszkowane boczniaki przy leczeniu lumbago i tendencjach do drętwienia kończyn. W Czechach produkuje się ekstrakty dietetyczne, z użyciem boczniaków, dla redukcji poziomu cholesterolu. Rosjanie wyizolowali z boczniaka antybiotyk o nazwie Pleurotin. Japończycy informują o zatrzymywaniu rozwoju guzów nowotworowych po zastosowaniu wodnego ekstraktu boczniaka ostrygowatego. Przy redukcji poziomu cholesterolu zaleca się dzienną dawkę 3-9 gramów suszonych, sproszkowanych grzybów. Proszek podaje się jako dodatek do zupy, albo innych pokarmów lub po prostu rozpuszczony w letniej wodzie. Przy spożywaniu grzybów świeżych należy dawkę zwiększyć dziesięciokrotnie
Czy wiesz, że
Na podstawie www.bio-forum.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!