Brud i bałagan

WES
Brud i bałagan w kuchniach oraz na ich zapleczu, brak prawidłowo zorganizowanego stanowiska do mycia i dezynfekcji jaj, a także wydzielonego WC dla osób pracujących w kuchni - to jedne z najczęściej powtarzających się uchybień, które sanepid wykrył podczas kontroli w małopolskich placówkach oświatowo- -wychowawczych.

W kuchniach żłobków, przedszkoli i szkół

Brud i bałagan w kuchniach oraz na ich zapleczu, brak prawidłowo zorganizowanego stanowiska do mycia i dezynfekcji jaj, a także wydzielonego WC dla osób pracujących w kuchni - to jedne z najczęściej powtarzających się uchybień, które sanepid wykrył podczas kontroli w małopolskich placówkach oświatowo-

-wychowawczych.

   549 kontroli w 512 placówkach oświatowo-wychowawczych na terenie województwa małopolskiego (w 9 żłobkach, 238 przedszkolach i 65 szkołach) przeprowadził sanepid w II kwartale tego roku. Obecnie podsumowano wyniki tej kontroli. Zakończyła się ona wydaniem 82 decyzji administracyjnych, w tym 13 (6 żłobków, 7 szkół) dotyczących ograniczenia produkcji lub nawet zamknięcia stołówki; nałożono także 14 mandatów.
   Jak podaje rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Leszek Horwath - decyzje o unieruchomieniach wydane zostały w związku z: ponadnormatywną zawartością azotanów oraz obecnością bakterii grupy coli w wodzie; przygotowywaniem posiłków w trakcie trwającego remontu, zakazem używania wody niemającej właściwej jakości zdrowotnej (8 placówek na terenie powiatu suskiego, w tym 3 przedszkola, 1 szkoła podstawowa i 4 zespoły szkół).
   Stwierdzone podczas kontroli, najczęściej powtarzające się uchybienia to: brak prawidłowo zorganizowanego stanowiska do mycia i dezynfekcji jaj, brud i bałagan w pomieszczeniach kuchni i zaplecza, brak wydzielonego WC dla personelu kuchni, niewłaściwie wydzielona i wyposażona zmywalnia naczyń stołowych, niedostateczna ilość pomieszczeń magazynowych, zły stan sanitarno-techniczny ścian i sufitów w pomieszczeniach produkcyjnych, niewłaściwe warunki do mycia żywności, nieprowadzenie monitoringu temperatur w urządzeniach chłodniczych oraz rejestrów, umożliwiających zidentyfikowanie dostawców środków spożywczych, a także brak opracowanych procedur zabezpieczenia i wycofania z obrotu partii żywności nieodpowiedniej jakości.
   W porównaniu do wcześniejszych kontroli sanepid w części stołówek stwierdził poprawę stanu sanitarno-higienicznego, dotyczącą głównie: doposażenia obiektów w urządzenia chłodnicze, wydzielenia dodatkowych pomieszczeń magazynowych, wyposażenia kuchni w stanowisko do mycia naczyń kuchennych, wymiany zniszczonego sprzętu kuchennego, doprowadzenia do dobrego stanu sanitarno-technicznego podłóg, ścian i sufitów, zapewnienia jednokierunkowego obiegu wydawanych posiłków i zwrotu brudnych naczyń oraz wydzielenia miejsca do prawidłowego przechowywania sprzętu i środków do utrzymania czystości.
   Na 512 skontrolowanych stołówek stosowne procedury i instrukcje GHP (Dobra Praktyka Higieniczna - od angielskiego Good Hygiene Practice, będąca obowiązkowym narzędziem utrzymania czystości, porządku i samokontroli w zakładzie) i GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna - Good Manufacturing Practice - system oparty na procedurach produkcyjnych i kontrolnych, mających zapewnić odpowiednią jakość wyrobów) opracowano i wdrożono w 335 obiektach, co stanowi 65 proc. W trakcie ich wdrażania są 142 skontrolowane obiekty (28 proc.), a w 35 nie opracowano tych zasad. Stwierdzono też, że dotychczas żaden obiekt nie wdrożył systemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, co tłumaczy się jako: Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, a oznacza system organizacji pracy, służący zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności). 346 skontrolowanych obiektów (czyli dwie trzecie) rozpoczęło wdrażanie systemu, a 166 jeszcze nie.
    (WES)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3