Chleb bobowski niezmienny od lat. Ma wielu smakoszy

Janusz Bobrek
Janusz Bobrek
Dziś receptura chleba bobowskiego niewiele się zmieniła, skrócił się czas jego przygotowania - mówi Aldona Leśniak
Dziś receptura chleba bobowskiego niewiele się zmieniła, skrócił się czas jego przygotowania - mówi Aldona Leśniak Damian Radziak
Tradycyjny chleb bobowski ma szansę trafić na listę produktów regionalnych z Małopolski prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Receptura chleba na żytnim zaczynie z Bobowej jest niezmienna od lat. To pieczywo ma wielu smakoszy.

Chleb swojski bobowski piekło się najczęściej raz w tygodniu, ponieważ przez siedem dni zachowywał on świeżość i nie pleśniał pod warunkiem, że bochenek przechowywany był w lnianej ścierce.

Dziś jest wypiekany w Piekarni Bobowskiej „Rogala” w Bobowej. Jego receptura i skład są od lat niezmienne dlatego nie brakuje miłośników jego smaku.

- Wracamy do tradycji i staramy się dążyć do tego, żeby składniki były w pełni naturalne. Chleb bobowski pieczono po każdych żniwach. Żyto wiozło się do pobliskiego młyna w Jankowej. Wypiekało się go również na specjalne okazje - mówi Aldona Leśniak z Piekarni „Rogala” w Bobowej.

Samo przygotowanie chleba to swoisty rytuał. Pieczenie rozpoczynano od przygotowania wieczorową porą rozczynu, który składał się z ogrzanej w piecu mąki żytniej i letniej wody. Składniki razem mieszano w drewnianej dzieży, tak by powstał rzadki w konsystencji rozczyn na chleb.

Następnie przykrywano dzieżę chustą lub kocem i odkładano w ciepłe miejsce do rana. Kolejnego dnia gospodyni wyrabiała ciasto dodając odpowiednią ilość mąki pszennej i soli. Ciasto rosło pod przykryciem. Potem formowano okrągłe bochenki, przekładano je do wiklinowych koszyków i jeszcze chwilę pozostawiano do wyrośnięcia. Następnie wkładano do pieca chlebowego, w którym piekł się około godziny.

- Piec koniecznie musiał być opalany drewnem sosnowym. Podczas pieczenia w domu musiała być cisza albo śpiewano w tym czasie pieśni religijne - dodaje Leśniak. Chleb bobowski wypiekano także dla nowożeńców. Miał on im przynieść szczęście i dostatek.

KONIECZNIE SPRAWDŹ:

Wideo

Materiał oryginalny: Chleb bobowski niezmienny od lat. Ma wielu smakoszy - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie