Chleb Ziemi Tarnowskiej

Redakcja
Powszechna Spółdzielnia Spożywców z Tarnowa zaprasza na promocję pieczywa a Ekomilk z Łapanowa na promocję jogurtów.

(KIS)

 Po raz pierwszy w niedzielę a nie jak w poprzednich latach - w sobotę Muzeum Etnograficzne w Tarnowie organizuje 10 września doroczną prezentację "Chleb Ziemi Tarnowskiej". Etnograficzna impreza z cyklu "Rytmy roku", wkomponowana została w Powiatowe Dożynki. W Muzeum Etnograficznym przy ul. Krakowskiej 10 będzie można obejrzeć najpiękniejsze wieńce dożynkowe, które dostarczą w niedziele delegacje z poszczególnych gmin powiatu tarnowskiego. Etnografowie zapewniają, że są to wyjątkowe dzieła sztuki ludowej. Atrakcją tego dnia będzie eksperyment etnograficzny - wypiekanie chleba na prymitywnym palenisku ustawionym przed muzeum. Podpłomyki wypiekano w taki właśnie sposób przed setkami lat i zajęcie naszych przodków, przez trzy kolejne lata przypomina muzeum. Czynność ta zawsze wzbudzała wielkie zainteresowanie tarnowian. Wypieki kosztowano i każdy zapewniał, że są znakomite. Wystawione zostaną żarna i każdy, kto zechce, będzie mógł przekonać się, z jak wielkim trudem mełło się mąkę.
 Impreza rozpocznie się o godz. 10 i trwać będzie do godz. 12.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie