Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Choinka i potrawy, jakie mało kto pamięta

Katarzyna Hołuj
Katarzyna Hołuj
Dziesięć wigilijnych stołów z tradycyjnymi potrawami i dziesięć choinek ubranych zgodnie z modą sprzed 100 lat. Jury XV Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „Choinka przy Wigilijnym Stole” miało trudny wybór. Zwycięstwo przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich z Trzebuni.

Na choinkach nie było szklanych bombek ani elektrycznych lampek. Zamiast tego aniołki z papieru lub kordonka, jabłka, orzechy, łańcuchy ze słomy i bibuły oraz zwykłe, woskowe świeczki. Na stołach pojawiły się typowo lokalne potrawy.

- U nas najbardziej charakterystyczne są korpiele przypominające nieco rzepę. Obgotowane i omaszczone masłem, ale jadało się je też podane zamiast ziemniaków z wigilijnym żurem na zakwasie - mówi Barbara Ostafin z KGW Trzebunia.

Drugie miejsce przyznano Zespołowi Regionalnemu „Zagórzanie” z Lubnia, a trzecie Kołu Gospodyń Wiejskich z Czasławia.

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 15. Co to jest andrus?

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski