Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cholerzyn. Promują dziedzictwo smaków

Ewa Tyrpa
Ewa Tyrpa
Gotowanie potraw według starych przepisów to duża przyjemność. Jej amatorzy spotykali się na Festiwalu Smaków, gdzie spróbowali żuru według receptury z XVII wieku.

Do najstarszych spisanych receptur dotarł Jerzy Poznański, prezes Zarządu Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaków z siedzibą w Niepołomicach. - To najstarsza polska książka kucharska napisana w 17 wieku przez Stanisława Czer-nieckiego, kucharza na dworze Lubomirskich w Wiśniczu - mówił miłośnik starej kuchni w Cholerzynie (gm. Liszki) w Ośrodku Rekreacji i Wypoczynku „Nad Zalewem” podczas Wiosennego Festiwalu Produktów Regionalnych Małopolska.

Książka kucharska nosi tytuł „Compedium Ferculorum”, czyli zebranie potraw. - Autor przedstawia w niej nie tylko staropolskie receptury, ale opisuje potrawy i ich smak - dodaje Jerzy Poznański, zaznaczając, że gotowanie to wielka przyjemność, a zwłaszcza według starodawnych receptur.

- W Małopolsce jest ponad 180 produktów, których historia sięga ponad stu lat. Mamy nie tylko dziedzictwo kulturowe, ale też możemy się poszczycić dziedzictwem smaków - podkreślał Wojciech Kozak, wicemarszałek Małopolski, dodając, że kucharze zawodowi i amatorzy tworzą nie tylko smakowite potrawy, ale też swoje, ciekawe ich nazwy. Podał przykład skoku z królika. To apetyczne udko z królika przyrządziła Dagmara Pilis, założycielka Klubu Zakupowego „Koszyk Lisiecki”, który pomaga ludziom w zakupach przez internet produktów prosto od rolników i producentów żywności z lokalnego terenu. To m.in. jaja, warzywa, wędliny, sery, owoce, soki. Zamawia się je raz w tygodniu i odbiera w Cholerzynie w „Chacie Kryspinów” oraz w Hotelu De-mel w Krakowie.

Skok z królika Dagmara Pilis przygotowała jako jeden z dodatków do potraw w ramach konkursu „Kaszotto”. Głównymi bohaterkami były kasze: gryczana, jaglana, pęczak. Na ich bazie siedem zespołów przyrządzało potrawy, dobierając do nich dowolnie wybrane dodatki, głównie z Koszyka Lisieckiego.

Najmłodszy zespół stanowiły 10-latki: Kaja Korzeniak z Czu-łowa i Natasza Lach z Mnikowa. Obie lubią gotować, najczęściej pomagają mamom, ale też potrafią same przyrządzić jakąś potrawę. - Ja lubię gotować kaszę z warzywami albo kurczaka - mówi Kaja. - A moimi ulubionymi potrawami są lasania i gołąbki - deklaruje Natasza.

Festiwal obfitował w wiele innych atrakcji. Np. Maria Kra-jewska uczyła dzieci plecenia wianków i dzieliła się swą wiedzą o zielarstwie. Bożena Gie-larowska z dziećmi piekła słynne lisieckie kukiełki. Jest orędowniczką kultywowania kulinarnych tradycji i tworzy w Piekarach Akademię Tradycji, gdzie m.in. będą warsztaty pieczenia chleba i wyrobu serów według dawnych przepisów.

Komisja konkursowa z u-działem m.in. wicemarszałka Kozaka i Jerzego Poznańskiego oceniała przygotowane potrawy oraz ciasta. Zwycięzcami „Kaszotty” były trzy zespoły, którym komisja przyznała równorzędne pierwsze miejsce. Panie z Komitetu Społecznego przy Gimnazjum w Mnikowie przyrządziły naleśniki nadziewane kaszą, Stowarzyszenie „Perspektywa Ściejowice” ze Ściejowic - pęczak z warzywami, uczniowie Szkoły Gastronomicznej w Krakowie - kaszę na słodko z owocami.

Natomiast w konkursie ciast wśród sześciu wypieków, m.in. szarlotki, drożdżowego, grysikowego przekładańca, zwyciężyło kruche z rabarbarem z pianka ubitą z białek. - To proste ciasto z przepisu mojej babci - powiedziała nam zwyciężczyni Barbara Rupikowska, sołtys Mnikowa.

Na zakończenieinmprezy Jerzy Poznański wraz z Andrzejem Pawlasem częstowali uczestników niepowtarzalnym, postnym żurem ugotowanym na bazie śledzi, wędzonych ryb z kaszą tatarką. Panowie przyrządzali ją w czasie festiwalu według przepisu z 17 wieku.

Józef Baran, prezes „Nad Zalewem” deklaruje chęć organizacji kolejnego Festiwalu, który jest okazją do prezentacji lokalnych produktów, a także integracji mieszkańców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski