Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Choroba wrzodowa

Redakcja
Poradnik o. Grzegorza

156
Bylica boże drzewko

   - Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest schorzeniem dość powszechnym - wyjaśnia o. Grzegorz Sroka, znany franciszkanin z Rychwałdu, od lat zajmujący się ziołolecznictwem. - Polega na powstaniu ubytku ściany żołądka bądź dwunastnicy, który przechodzi poza warstwę błony śluzowej i dociera do warstwy mięśniowej lub też przebija na wylot ścianę przewodu pokarmowego. Wedle najnowszych badań, jest to schorzenie o wieloczynnikowej genezie, choć dużą rolę przypisuje się bakterii Heliccobacter pylori. Częściej chorują mężczyźni. Choroba wrzodowa występuje zwykle między 20. a 50. rokiem życia; częściej wiosną i jesienią. Leczenie farmakologiczne polega na podawaniu leków zobojętniających kwas solny, przeciwzapalnych, osłaniających błonę śluzową oraz specyfików syntetycznych.

Zioła wspomogą leczenie

   - Zioła - mówi o. Grzegorz - są często stosowane w tej chorobie, gdyż działają osłaniająco na uszkodzoną błonę śluzową żołądka, mają też własności przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwhistaminowe, przeciwbakteryjne, przeciwkrwotoczne oraz regenerujące ubytki ściany przewodu pokarmowego.
   Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku, pić 2 razy dziennie między posiłkami.

Wiele zależy od diety

   - Dieta w leczeniu wrzodu trawiennego powinna zawierać wszystkie podstawowe składniki pokarmowe, z jednoczesnym wyeliminowaniem pokarmów nadmiernie pobudzających wydzielanie soków żołądkowych - podaje o. Grzegorz. - Wykluczyć należy również te sposoby przyrządzania posiłków, które pogarszają ich strawność: smażenie i pieczenie, a także wędzenie. Korzystne jest gotowanie, duszenie i pieczenie w folii. Dieta sama w sobie nie leczy wrzodu trawiennego, lecz jest czynnikiem wspomagającym i niezbędnym. - Zalecam - dodaje o. Grzegorz - spożywanie posiłków częściej, regularnie i o stałych porach dnia, nawet do 10 razy dziennie.
   Pokarmy dozwolone:
   - mleko (nie więcej niż 1 szklanka), śmietanka, ser twarogowy (najlepiej własnego wyrobu), jaja na miękko lub białko jaja, świeże masło; chude mięsa: cielęcina, kurczak (szczególnie w postaci galaretki), indyk, młoda miękka wołowina, szynka, parówki cielęce; ryby chude: szczupak, sandacz, pstrąg, dorsz; pieczywo pszenne dobrze wypieczone, sucharki, ciasto drożdżowe, biszkopty, herbatniki; kasze: manna, jęczmienna, gryczana (dobrze przecierana); warzywa gotowane i przetarte: marchew, ziemniaki, buraki, szpinak, sałata zielona, kalafior, kapusta słodka; owoce dojrzałe: cytrusowe, jabłka (gotowane), owoce pestkowe przetarte, banany, rozcieńczone soki owocowe; łagodne przyprawy: majeranek, kminek, pietruszka.
   Pokarmy niedozwolone:
   - napoje alkoholowe, mocna kawa i herbata; wywary z mięsa (rosoły, buliony); tłuste ryby: makrela, śledź, karp, mięsa (wieprzowina, baranina, wołowina tłusta); tłuste i wędzone wędliny (kiełbasy - szczególnie swojska, wątrobianka itd.), konserwy mięsne; warzywa surowe i zawierające dużo błonnika (kapusta kiszona, ogórki, suchy groch, fasola, cebula, papryka), surowe niedojrzałe owoce; ciasta, kremy cukiernicze, lody; ostre przyprawy, pieprz, ocet, chrzan, musztarda, cynamon.
   - Chory z chorobą wrzodową żołądka musi bezwzględnie rzucić palenie. Palenie i wrzód żołądka to prosta droga do raka - przestrzega o. Grzegorz.
   Zalecenia praktyczne:
   Zobojętniać kwaśny sok żołądkowy przez spożywanie co godzinę kawałka suchara.
   Uregulować tryb życia, gdyż pośpiech i stres szkodzą.
   Stosować alkoholowy roztwór propolisu (3 razy dziennie po 15 kropli) - jeśli nie ma uczulenia.
   Jeść gotowaną, słodką kapustę.
   Wieczorem jeść kaszę gryczaną z kwaśnym mlekiem - unikać słodkiego mleka.
   Obserwować, czy nie występuje smoliste zabarwienie stolca. Może to świadczyć o pęknięciu i krwawieniu wrzodu, należy wówczas natychmiast udać się do lekarza.
   Stosować roztwór miodu, najlepiej z dodatkiem pyłku pszczelego i propolisu - 2 łyżki stołowe rozmieszać w szklance ciepłej przegotowanej wody (temp. poniżej 40 st. C) lub naparu z ziół o. Grzegorza na schorzenia żołądka i dwunastnicy. Pić co najmniej na godzinę przed posiłkiem, małymi łykami - powoduje to zwiększenie wydzielenia śluzu przez ściankę żołądka.
Rp. Korzeń prawoślazu (Rad. Althaeae) 150,0
Ziele bylicy bożego drzewka (Herb. Abrotani) 100,0
Kwiat rumianku (Flos. Chamomillae) 100,0
Liść babki lancet. (Fol. Plantaginis lanc.) 100,0
Korzeń lukrecji (Rad. Glycyrrhizae) 100,0
Kwiatostan lipy (Infl. Tiliae) 50,0
Ziele krwawnika (Herb. Millefolii) 50,0
Kwiat nagietka (Flos Calendulae) 50,0

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski