Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rośliny strączkowe i cebulowe. Właściwości, składniki odżywcze. Dlaczego warto je jeść szczególnie wiosną? [PORADNIK]

opr. Magda Smoleń
Jak zadbać o prawidłową dietę przed wiosną? Postawmy na warzywa strączkowe i cebulowe, dostępne także zimową porą.
Jak zadbać o prawidłową dietę przed wiosną? Postawmy na warzywa strączkowe i cebulowe, dostępne także zimową porą. fot. pixabay
Dlaczego warto sięgać po rośliny strączkowe i cebulowe? Bo są zdrowe! Zimą i wiosną szukajmy produktów, które zapewnią nam najwięcej wartości odżywczych. Dobrym wyborem będą warzywa strączkowe - groch, soczewica, ciecierzyca, fasola. Warzywami, które powinny gościć w naszej kuchni w okresie zimowo-wiosennym, są także cebula i czosnek, należące do rodziny cebulowych. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, takich jak potas, wapń, fosfor, witamina C. Zawarte w nich olejki eteryczne i substancje siarkowe decydują o ich wyrazistym smaku i aromacie.

Jak zadbać o prawidłową dietę przed wiosną? Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” zaleca, by zimą, podobnie jak o każdej porze roku, spożywać jak najwięcej warzyw i owoców, które są naturalnym wsparciem dla naszej odporności i powinny stanowić połowę talerza w każdym naszym posiłku. Zanim przyjdzie wiosna, postawmy na warzywa strączkowe i cebulowe, dostępne także zimową porą.

Spis treści

- Zimą i wiosną szukajmy produktów, które zapewnią nam najwięcej wartości odżywczych. Dobrym wyborem będą warzywa strączkowe - groch, soczewica, ciecierzyca, fasola. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Są cennym źródłem białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i pozwala utrzymać niski poziom cholesterolu we krwi. Pomaga także utrzymać prawidłowy poziom glikemii we krwi i zadbać o zdrową mikrobiotę jelitową – wyjaśnia Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

Soczewica pomaga w trawieniu

To jedno z ulubionych warzyw w diecie wegan i wegetarian, gdyż pod względem wartości odżywczych może zastąpić mięso. Soczewica jest dobrym źródłem potasu, kwasu foliowego i białka oraz błonnika. Ponadto dostarcza organizmowi taniny – związki organiczne zwalczające wolne rodniki.

Ten rodzaj strączków warto włączyć do diety, gdy zmagamy się z nadkwasotą żołądka lub refluksem. Istnieje wiele jej odmian, ale najbardziej popularne są czerwona, zielona i brązowa.

Z soczewicy można przygotować:

  • zupy
  • kotleciki
  • farsz do pierogów
  • sałatki

Soczewica jest najlepiej strawna i najlepiej przyswajalna spośród wszystkich strączkowych oraz bardzo szybko się gotuje.

Fasola na talerzu diabetyka

Fasola jest rośliną strączkową chętnie wybieraną przez osoby na diecie roślinnej. Zawiera duże ilości białka oraz witamin z grupy B, co ma duże znaczenie w przypadku eliminacji z diety mięsa czy produktów odzwierzęcych. Jak większość roślin strączkowych, fasola bogata jest w błonnik pobudzający układ trawienny, beta-karoten oraz kwas foliowy.

– To roślina bardzo sycąca, o niskim indeksie glikemicznym. Jedyną grupą, która powinna uważać na fasolę w diecie, są osoby na diecie lekkostrawnej. Jak każda roślina strączkowa, fasola może powodować wzdęcia i problemy gastryczne, dlatego tak ważne jest jej długie moczenie przed ugotowaniem i zmiana wody w trakcie gotowania. Polecam również gotowanie jej bez przykrywki - wtedy większość substancji gazotwórczych wyparuje – podpowiada dietetyczka.

Ciecierzyca dobrym źródłem białka i żelaza

Ciecierzyca, nazywana czasami grochem włoskim, zawiera solidną dawkę węglowodanów i białka. Posiada duże ilości witamin B i K, kwasu foliowego, ryboflawiny i szeregu innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, cieciorka jest wskazana osobom chorującym na anemię, idealnie sprawdzi się też jako jeden z podstawowych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej.

Ciecierzycę po ugotowaniu można jeść na zimno, przyrządzając z niej np. hummus (o wiele lepiej strawny dzięki temu, że jest zmiksowany i rozdrobniony) lub sałatki, bądź na ciepło, dodając do sosów, makaronów, potrawek i zup.

Groch pozytywnie wpływa na wzrok

To jedna z najstarszych uprawianych roślin strączkowych świata. Najpopularniejsze są dwie odmiany grochu: groszek cukrowy, który zjadać możemy razem ze strąkami, oraz groch zielony, łuskany, kojarzony z groszkiem konserwowym.

Groch jest bogatym źródłem białka oraz aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, a które są niezbędne do jego prawidłowej pracy. Dzięki obecności luteiny jedzenie grochu ma pozytywny wpływ na nasz wzrok.
- To warzywo idealne do dań treściwych, pożywnych, sycących – zup, gulaszy, potrawek. Gotując suchy groch, warto wcześniej namoczyć go w zimnej wodzie, a do gotowania dodać kminek, bazylię lub majeranek - nie tylko nadadzą mu aromat, ale również ułatwią trawienie – przekonuje ekspertka kampanii.

Warzywami, które powinny gościć w naszej kuchni w okresie zimowo-wiosennym, są także cebula i czosnek, należące do rodziny cebulowych. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, takich jak potas, wapń, fosfor, witamina C. Zawarte w nich olejki eteryczne i substancje siarkowe decydują o ich wyrazistym smaku i aromacie.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów czosnek wspiera odporność i pomaga walczyć z infekcjami.
– Najbardziej wartościowy, a więc najzdrowszy jest czosnek zjadany na surowo, choć jego utrzymujący się w ustach aromat może być kłopotliwy (zmniejszyć lub ograniczyć jego nieprzyjemny zapach pomoże połączenie czosnku z natką pietruszki). Warto jednak sięgnąć po niego przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy – dodaje dietetyczka.

Cebula – na odporność

W jej składzie znajdują się fruktany - błonnik prebiotyczny, usprawniający pracę jelit. Jest warzywem bardzo niskokalorycznym - jedna średniej wielkości cebula ma tylko ok. 40 kcal. Cebula ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Zawarte w niej fitochemikalia pobudzają przyswajanie witaminy C, dzięki czemu zyskujemy większą odporność na grypę i przeziębienie. Domowy syrop z cebuli doskonale sprawdza się w walce
z uporczywym kaszlem.

- O ile warzywa cebulowe stanowią aromatyczną przyprawę i trudno wyobrazić sobie bez nich wiele dań, po strączkowe sięgamy dość rzadko, a to błąd. Są one niezwykle bogate w białko i ubogie w tłuszcze, dzięki czemu pomagają w zachowaniu zdrowej sylwetki. Jednocześnie - ze względu na wysoką zawartość błonnika - szybko zaspokajają głód. Zdecydowanie częściej powinny stanowić element naszej diety – tłumaczy Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rośliny strączkowe i cebulowe. Właściwości, składniki odżywcze. Dlaczego warto je jeść szczególnie wiosną? [PORADNIK] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski