Rewelacyjne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedościgniony ideał, zaś receptury jak je przygotować przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest pulchne i lekkie.
Gdy już się nauczymy robić takie właśnie ciasto – otworzą nam się drzwi do tworzenia najróżniejszych wypieków: od słodkich bułeczek po chałki, na pysznych ciastach drożdżowych z owocami skończywszy. A do tego jeszcze pampuchy, rogaliki i domowe drożdżówki!
Ciasto drożdżowe jak u babci – przepis podstawowy
Przepisem na „drożdżowe” podzieliła się z nami Marta Góra z Krakowa. - Przepis jest w rodzinie od pokoleń. Sekretem udanego ciasta jest długie wyrabianie. Tu nie ma kompromisów – jeżeli przygotowujemy ciasto drożdżowe z kilograma mąki – zagniatamy godzinę! - zdradza nasza Czytelniczka.
Składniki
- 1 kg mąki
- 4 jaja (3 żółtka + 1 całe jajo)
- szklanka cukru
- niecałe 0,5 l mleka
- 10 dag drożdży
- 15 dag masła
- cukier waniliowy
- rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie ciasta drożdżowego
Rozczyn zrobić rozcierając w garnku drożdże z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypać lekko mąką i czekać aż dobrze urośnie. Widać to po pęknięciach mąki.
Resztę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem podgrzać do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Ostudzić, ale nie wyziębić. Do mąki dać szczyptę soli, jajko i żółtka, wlewać wyrośnięty rozczyn i zarabiać ręką dodając po troszeczku mleko z masłem i cukrem. Dodać bakalie. Wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Z przekazów rodzinnych: 1 kg mąki – 1 godzina. Po wyrobieniu ma wyrosnąć w misce, potem włożyć do wysmarowanej formy (1/3 wysokości) i ma raz jeszcze wyrosnąć. Piec do suchego patyczka.
Zaczyn drożdżowy – sekret udanego ciasta
Nie ma ciasta drożdżowego bez zaczynu. Przepis jest w zasadzie jeden.
- Ale należy jednak patrzeć ile mąki, cukru i drożdży jest w danym przepisie i z tych ilości uszczknąć nieco do zaczynu – mówi Aleksander Zachuta, kucharz i Małopolski Ambasador Smaku.
Podpowiada też, jak zrobić dobry zaczyn:
- Weź odpowiednie naczynie np. miskę
- Wkrusz do niej 15 gramów drożdży
- Dolej ok. 50 ml ciepłej wody lub mleka
- Dodaj łyżkę lub dwie mąki
- Dodaj 1 płaską łyżeczkę cukru
- Wymieszaj.
- Odstaw zaczyn w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. W ciągu 15-20 minut drożdże powinny pięknie wyrosnąć. Powstanie taka delikatna pianka na górze i zaczyn zwiększy swoją objętość nawet dwukrotnie. Drożdże są gotowe do dodanie do mąki.
Ach te pampuchy, czyli drożdżowe bułeczki na parze!
Chyba nic nie kojarzy się nam tak bardzo z babcią i drożdżami jak parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze – inaczej pampuchy. Można je serwować ze słodkim dodatkiem – dżemem lub owocami, ale też w wersji wytrawnej – np. z gulaszem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec.

Składniki na około 15 sztuk
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 250 ml mleka
Wykonanie pampuchów
Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie).
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką.
Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek.
Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować około 6-7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym.
Gotowi na pyszne wypieki drożdżowe?
Zebraliśmy dla Was sprawdzone przepisy naszych Czytelników na „drożdżowe jak u babci”.
- Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
- Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
- Ciasto drożdżowe z domową masą makową
- Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
- Domowe paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem Koła Gospodyń Wiejskich
- Domowe drożdżówki z serem od Koła Gospodyń Wiejskich
- Kakaowe rogaliki drożdżowe z powidłami
- Pierożki drożdżowe z jabłkiem. Pyszne – jak u babci!
- Drożdżowe cebularze z czarnuszką i żółtym serem. Proste i pyszne
- Słodkie rogaliki drożdżowe z marmoladą. Klasyka sama w sobie! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Polecamy:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?