Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto drożdżowe z domową masą makową...
fot. Fot. Andżelika Knop

Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej

Ciasto drożdżowe z domową masą makową

Składniki na blachę o wymiarach 39x 23 cm
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1/4 kostki masła
2 szklanki mleka
jajko

Składniki na masę makową
500 g mielonego maku
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki miodu
2 łyżki masła
skórka pomarańczowa
50 g suszonych moreli
orzechy włoskie
rodzynki
żurawina

Wykonanie
Masa makowa. Mak przesypać do rondla, dodać mleko i dotować do czasu aż ziarna zmiękną. W tym czasie pokroić morele i posiekać orzechy. Masło rozpuścić na wolnym ogniu z miodem.  Gdy mak będzie już gotowy, odcedzić go i przełożyć do większej miski. Dodać bakalie oraz miód z masłem. Wymieszać.
Ciasto. Przygotować zaczyn: do miski rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru, zalać szklanką ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, na to wylać zarośnięty zaczyn. Żółtka roztrzepać z cukrem, dołożyć do pozostałych składników. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodać rozpuszczone masło, wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsypać ciasto delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. 
Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Jedną z nich przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć na nie masę makową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. 
Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w pasy (ok. 3cm szerokości). Każdy pas skręć wokół jego własnej osi. Na koniec przykryć masę makową świderkami z ciasta – układać je w centymetrowych odstępach.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
Przepis Andżeliki Knop

Zobacz również

Karambol na drodze ekspresowej pod Poznaniem. Są ranni!

Karambol na drodze ekspresowej pod Poznaniem. Są ranni!

Finał długiego weekendu na rzeszowskich bulwarach. Atrakcje przyciągnęły mieszkańców

Finał długiego weekendu na rzeszowskich bulwarach. Atrakcje przyciągnęły mieszkańców

Polecamy

Michał Bryl i Bartosz Łosiak bez sukcesu w Brazylii. Porażka w meczu o ćwierćfinał

Michał Bryl i Bartosz Łosiak bez sukcesu w Brazylii. Porażka w meczu o ćwierćfinał

Wisła Kraków. Ładny gest Jarosława Królewskiego. Wspiera legendę Pogoni Szczecin

Wisła Kraków. Ładny gest Jarosława Królewskiego. Wspiera legendę Pogoni Szczecin

Przylecieli do Krakowa ze sfałszowanymi paszportami. Mają zgłaszać się co miesiąc

Przylecieli do Krakowa ze sfałszowanymi paszportami. Mają zgłaszać się co miesiąc